Nagyvilág
Deputy Prime Minister, Minister of Economic Development and Finance Mateusz Morawiecki is seen in Gdansk, Poland on 7 October 2017 PM Morawiecki visits Deepwater Container Terminal in Gdansk in occasion of 10th anniversary of the DCT Terminal. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)

Lengyelország nemzetközi intézkedéseket sürget az adóparadicsomok miatt

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 06. 11:56

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes szerint az Európai Uniónak haladéktalanul lépnie kell.
Korábban a témában:

Az európai uniós intézményeknek haladéktalanul foglalkozniuk kell a Paradise-iratok néven kirobbant botránnyal – szögezte le hétfői nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, aki szerint új nemzetközi szerződésre lenne szükség az adóparadicsomok kezelésére.

A kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter a PAP hírügynökségnek küldött nyilatkozatában reagált a Süddeutsche Zeitung című német lap által vasárnap közzétett, Paradise-iratoknak (Paradise Papers) elnevezett, 13,4 millió aktából álló, offshore cégekre vonatkozó adatbázisról.

Morawiecki szerint az adóparadicsomok problémája csak globális szinten kezelhető, ezért szükség lenne a nemzetközi adójog új szabályozására. „Nélkülözhetetlen egy, a régi Bretton Woods-ihoz hasonló szerződés” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, utalva a második világháború utáni nemzetközi pénzügyi kapcsolatokat szabályozó rendszerre.

Az Európai Uniónak határozottan kellene harcolnia a szolidaritást és az alapvető igazságosságot megszegő adógyakorlattal.

Szorgalmazta, hogy a Paradise-iratok témáját haladéktalanul vegye napirendre az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Unió Tanácsa.

„Hiszen a tagállamok költségvetéseit megcsorbító, bizonyára milliárdokra rúgó befizetetlen adóról beszélünk” – mutatott rá a kormányfőhelyettes, aki szerint az adóparadicsomok hosszú távú működése csak az újságok első oldalain szereplő emberek és multinacionális nagyvállalatok nagymértékű érdekeltsége miatt lehetséges.

Utalva az előző offshore-botrányokra, Morawiecki úgy vélekedett: a Lux Leak és a Panama-iratok „áttörésjellegűek voltak”, a Paradise-iratok ügye viszont „földrengésnek bizonyulhat, mely után már tartósan megváltozik az adóparadicsomok globális értékelése”.

Ebben a vonatkozásban Európa előtti nagy kihívásnak nevezte „a republikánus-demokratikus kapitalizmus új modelljének” megteremtését, mely újjáépítené a mindenki számára elérhető jólétet.

Utalt az Amszterdami Egyetem egyik kutatására, mely a legfontosabb európai adóparadicsomok között sorolta fel Svájcot, Hollandiát és az Egyesült Királyságot, és felhívta az érintett államok társadalmait, „gyakoroljanak nyomást politikai vezetőikre, hogy a világ e legfejlettebb és leggazdagabb országai ne alkalmazzanak adódömpinget a gyengébb országokkal szemben”.

A lengyel sajtó eddig nem számolt be arról, hogy a Paradise-iratoknak lennének lengyelországi érintettjei.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Michal Fludra/NurPhoto

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.