Nagyvilág

Beismerte moszkvai tárgyalásait a Trump-tanácsadója

Carter Page, a Trump-kampány egyik külpolitikai tanácsadója 2016-ban Moszkvában orosz kormányzati tisztségviselőkkel, köztük az orosz kormányfő-helyettessel is találkozott.

Erről maga Carter Page számolt be pénteken a képviselőház hírszerzési bizottságának zárt ülésén. Az itt elhangzottakból a The New York Times idézett részleteket.

Vezető politikusokkal találkozott

Page tavaly júliusban járt Moszkvában egy gazdasági konferencián, és ott találkozott több orosz kormányzati tisztségviselővel. A volt tanácsadó a CNN hírtelevízióban pénteken este megerősítette az információt, és meg is nevezte akkori egyik beszélgetőpartnerét: Arkagyij Dvorkovics kormányfő-helyettest.

Moszkvai tartózkodása idején Page más orosz kormányzati tisztségviselőkkel és törvényhozókkal is találkozott. Eszmecseréi után elektronikus levelet küldött a Trump-kampány egyik tanácsadójának és részletesen beszámolt a találkozóiról. Ezt az e-mailt a szenátus zárt ajtók mögött tartott meghallgatásán hangosan fel is olvasták.

Carter Page korábban vagy mindig cáfolta a találkozók tényét, vagy csak annyit mondott, hogy „többnyire kutatókkal” folytatott megbeszéléseket.

Budapesten is járt

A volt tanácsadót egy tavalyi budapesti vizitjéről is faggatták. Page korábban már beszélt erről, éppen a The New York Timesnak, s akkor azt mondta: tavaly ősszel töltött négy napot a magyar fővárosban, turistáskodott, városnézésen járt, meglátogatta a visegrádi várat, valamint ellátogatott egy dzsesszklubba.

2016-os moszkvai útja soha nem volt titok, s az is nyilvános volt, hogy az egyik moszkvai egyetem diplomaosztó ünnepségén beszédet mondott. Ebben többek közt bírálta az Obama-adminisztráció Oroszországgal kapcsolatos politikáját.

Carter Page 2016. decemberében is járt Moszkvában, akkor azonban már régóta nem volt tanácsadója a Trump-csapatnak.

(Kiemelt kép: Europress/AFP/ Brendan Smialowski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik