Nagyvilág

Putyin: Trump iránt több tiszteletet kéne mutatni

Az orosz elnök felől Trumpot lehet ekézni, de az őt megválasztó népet nem.

Miután Barack Obama és George W. Bush egykori amerikai elnökök is csak acsarognak Donald Trump elnöksége ellen, végre megérkezett a megmentő Vlagyimir Putyin orosz elnök személyében. A CBS News cikke szerint Putyin kijelentette:

az amerikaiak nem mutatnak elég tiszteletet Trump iránt.

Putyint a Valdaj Nemzetközi Párbeszéd Klub rendezvényén kérdezték arról, mit tanácsolna amerikai kollégájának. Erre közölte, az amerikaiak megválasztották Trumpot, ezért illene tiszteletet mutatni felé, még ha nem is minden álláspontjával értenek egyet. Putyin sajnálatosnak nevezte ezt a helyzetet. Hozzátette:

Lehet vitázni, de nem mutathat az ember tiszteletlenséget, nem éppen személyesen vele szemben, hanem azokkal az emberekkel szemben, akik megválasztották.

Putyin szerint Trumpnak nincs eleve szüksége tanácsra, mert tapasztalat nélkül nem jutott volna végig az elnökválasztási procedúrán. Az orosz elnök szerint Trump “őszintén” nyerte meg ezt.

A CBS megemlíti, hogy szeptemberben Putyin eltolta magától Trumpot, közölte, ők nem vőlegény és menyasszony. Mit szólna akkor ahhoz, ha megfosztanák legális úton Trumpot az elnöki pozíciótól? – merült fel a kérdés. Putyin kijelentette, abszolút rossz lenne, ha Oroszország belefolyna az amerikai politikába.

Donald Trumphoz egyre közelebb kerül végzete
Öt hónapja kezdte meg nyomozását az amerikai elnök orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész, aki sokak reménye szerint a vádlottak padjára küldi Trumpot.

Mindez azért érdekes, mert Robert Mueller vezetésével változatlanul nyomozók derékhada vizsgálja, beavatkoztak-e a választásba egy éve az oroszok. Nemcsak a hekkerek miatt, hanem azért, mert egyesek gyanítják, hogy az orosz kormány tisztviselői és Trump kampánycsapata tartották a kapcsolatot.

(Kiemelt kép: Europress / AFP / Maxim Shipenkov)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik