Nagyvilág
Hága, 2017. március 14.
Mark Rutte hivatalban levõ holland miniszterelnök, a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetõje és kormányfõjelöltje a hollandiai parlamenti választások elõestéjén tartott hágai televíziós vitaesten 2017. március 14-én. (MTI/EPA/Jerry Lampen)

Ennyi tököléssel még nem alakult kormány

24.hu
24.hu

2017. 10. 26. 14:19

Mark Rutte négypárti, ingatag kormányt alakított, amiben csak tíz nő van és felszámolja majd a szénerőműveket.
Korábban a témában:

Hét hónappal a választások után Vilmos Sándor holland király kinevezte Hollandia új kormányát csütörtökön. A hágai ceremónián az uralkodó elsőként Mark Rutte régi-új miniszterelnököt iktatta be, a kormány 16 minisztere és 8 államtitkára ezután tette le a hivatali esküt.

A március 15-i választásokon győztes liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt a kabinetben, aminek mottója a

Jövőbe vetett bizalom.

A négy párt közötti tárgyalások 225 napot vettek igénybe, ez a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása valaha tartott Hollandiában. Szakértők szerint a legnagyobb nézetkülönbségek a bevándorlás, az eutanázia és a vállalati adók terén voltak.

Viszlát szénerőművek!

Az új kormány jelentősen csökkentené a társasági és a jövedelemadót, miközben emelné a környezetszennyező tevékenységeket sújtó terheket, fokozva a megújuló energiatermelést, és 2030-ig felszámolva a széntüzelésű erőműveket az országban. Korlátoznák a menedékkérőknek nyújtott pénzügyi támogatásokat a tartózkodás első két évében, de ezzel párhuzamosan az eddiginél több menekültet terveznek befogadni évente.

Hollandiában egyesek sérelmezték, hogy a kormányban 14 férfi és csak 10 nő van. Rutte erről elmondta, ő is szerette volna, ha egyenlő a nemek aránya, de “a lényeg, hogy a legalkalmasabb embereket nevezték ki”. A helyi sajtóban rámutattak az etnikai sokszínűség hiányára is, kiemelve, hogy mindegyik kormánytag “európai hátterű”, és olyan is mindössze egy van, aki nem Hollandiában született. A kormány legfiatalabb tagja 40 éves, a legidősebb pedig 57.

A négy pártnak nagyon szűk többsége, mindössze 76 képviselője lesz a parlament 150 fős alsóházában, a politikai elemzők ezért közel sem tartják biztosnak, hogy a kormány ki tudja tölteni négyéves mandátumát. Ha nem is kell előrehozott választásokat kiírni, a tervezett programot akkor sem lesz könnyű végrehajtani. A koalíciós tárgyalások többszöri összeomlása után több szakértő már úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben egy VVD vezette kisebbségi kormány vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jerry Lampen)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.