Közélet

Diplomáciai botrány: elhatárolódott a holland külügyminiszter

Bert Koenders felhívta Szijjártót, és leszögezte: amit a távozó nagykövet mondott, az nem a holland kormány álláspontja.

Egyértelmű, hogy a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal. Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között, hibás, és szeretnék elhatárolódni egy ilyen kijelentéstől. Magyarország szövetséges ország és társ-tagállam az Európai Unióban

a 444 szerint ezt a nyilatkozatot adta ki a holland külügyminiszter, Bert Koenders pénteken este.

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a héten egy lapinterjúban beszélt arról, hogy a szélsőséges iszlamisták ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány. Emiatt döntött Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról, hogy felfüggeszti a nagyköveti szintű kapcsolattartást hazánk és Hollandia között.

Korábban már megírtuk, hogy Koenders szerint túlzó Szijjártó döntése, de a holland miniszter akkor is hangsúlyozta, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fenn a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, Menczer Tamás közölte: Bert Koenders telefonon felhívta Szijjártó Pétert, és leszögezte: amit a távozó nagykövet mondott, az nem a holland kormány álláspontja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik