Nagyvilág

ISIS-harcosok ezrei térhettek vissza Európába is

Nagy veszélyt jelenthetnek a hazatérő harcosok minden országra, Tunéziától Oroszországig.

Legalább 5600 ISIS-fanatikus tért már vissza hazájába a Közel-Kelet háborúiból, mivel az Iszlám Állam a vereség szélén inog Szíriában és Irakban – írja a BBC News. Az amerikai Soufan Center nevű szervezet csak a Nagy-Britanniába visszatért dzsihadisták számát 425-re teszi (a duplája ment el anno harcolni). Összesen mintegy 33 országba mentek vissza szélsőségesek két év alatt.

A visszatérők a jelentés szerint évekig súlyos biztonsági fenyegetést jelentenek majd.

Az ISIS 2014 júniusában kiáltott ki kalifátust szír és iraki területen Abu Bakr al-Bagdadi vezetésével, majd sorra vette be a nagyobb városokat. Azonban jelentős település már nem maradt a kezükön, legutóbb kvázi fővárosukat, Rakkát vesztették el. Már 2015-ben érezhető volt a tendencia, hogy egyre kevesebb harcos csatlakozik a szervezethez.

Totális vereséget szenvedett az Iszlám Állam, de még több terrortámadás jöhet
A terrorszervezet a héten elveszítette utolsó fellegvárát is Szíriában, de az ideológiájukat lehetetlen elpusztítani.

Ráadásul az olyan adminisztratív központok, mint Rakka visszafoglalása, segített a 110 országból származó 40 ezer harcos egy részének, kb. 19 ezer főnek az azonosításához. Azt nem tudni, ők hazatértek-e vagy meghaltak, de az alapján, amit a kibocsátó államok tudnak, 5600-ra tehető a hazatértek száma.

  • 3417-ből 400-an Oroszországba,
  • 3244-ből 760-an Szaúd-Arábiába,
  • 2926-ból 800-an Tunéziába és
  • 1910-ből 271-en Franciaországba mentek vissza.

Ahogy mi is írtunk róla, az ISIS taktikája változhat a törzsterület elvesztésével. A dzsihád eszméje ott motoszkálhat a hazatérők fejében, ráadásul az Iszlám állam vezetői is arra buzdítanak, hogy otthon kell támadásokat végrehajtani. Külön összetett kérdés a visszafogadó államoknak, hogy a nőket és gyerekeket hogyan integrálják vissza a társadalomba.

(Kiemelt kép: REUTERS/Ako Rasheed)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik