Nagyvilág

Észak-Koreáról is beszél az ISIS vezére egy friss felvételen

Gyanús, hogy al-Bagdadi még nem halt meg, mindenesetre nagyon képben van a világpolitikával.

Tíz hónapja nem lehetett szinte semmit hallani Abu Bakr al-Bagdadiról, az Iszlám Állam kalifájáról, akinek pár havonta eleve halálhírét keltik. De most a Guardian szerint az ISIS kipakolt a netre egy hangfelvételt, amin Bagdadi a nyúlszívű amerikaiakat ekézi, akik nem harcolnak az oroszok ellen.

A 46 perces hangfelvétel készítésének idejét nem tudni, de gyanús, hogy hiába állítják az oroszok, irániak, nem halt meg a kalifa. A felvételen beszél a tízhónapos, az ISIS számára elbukott moszuli, illetve a hámai csatákról (innen az iráni milícia űzte ki őket). Az előbbiről így beszélt:

A moszuli harcosok megtagadták a megadást a városban, még a húsuk és vérük árán is. Ezt is egy év harc után.

Al-Bagdadi a szíreknek is üzent, kritizálva az ellenzéket, ami gyakorlatilag elvesztette a háborút, ki kell egyeznie a síitákkal és a törökökkel. A zsugorodó kalifátus híveinek kevés iránymutatást adott, mindössze annyit, hogy támadják a hitetlenek információs-ideológiai központjait, magyarán a médiát.

Meglepő módon még az észak-koreai atomfenyegetésről is szót ejtett, na meg arról, hogy a mérsékeltebb szír ellenzékkel való asztanai béketárgyalások menetét mennyire az oroszok diktálják. Főleg Észak-Korea említése fontos, mert ez a mostani konfliktus mutatja a hanganyag frissességét.

Al-Bagdadit amúgy 2014 óta nem lehetett képfelvételen látni, akkor a moszuli mecsetben jelentette be a kalifátus megalakulását. Azóta ezt a mecsetet maguk az iszlamisták lerombolták, az oroszok pedig ugyanekkor bejelentették, hogy megölték Deir ez-Zórnál al-Bagdadit. Ennek csak az irániak adtak hitelt. 2015 februárjában súlyosan megsérült egy légicsapásban, hónapokig lábadozott utána. 2016-ig többször látták őt Al-Bukamal határvárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik