Nagyvilág

A Bibliára hivatkozva úszta meg a börtönt a feleségverő

A portugál bíróság megértő volt a brutális férjjel, megjegyezve, hogy a Szentírás szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető.

Portugál nőjogi szervezetek kedden felháborodottan reagáltak egy bírósági döntésre, amellyel a Bibliára és egy XIX. századi törvényre hivatkozva felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki szögekkel kivert ütővel bántalmazta volt feleségét, aki állítólag házasságtörést  követett el.

A férfit 15 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 1750 euró (közel 540 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték, amiért 2015-ben egy szögekkel kivert ütővel megtámadta az utcán a nőt, vágásokat és zúzódásokat okozva testén.

Az ügyész a büntetést túl enyhének találta, és fellebbezett, 3 év és hat hónap elzárás kiszabását kérve a vádlottra. A fellebbviteli bíróság azonban október 11-én elutasította a kérvényét.

Az írásos ítéletben a bírák „bizonyos megértést” tanúsítottak a vádlott iránt, mondván, hogy a nő házasságtörése „nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára”. A bírák megjegyezték, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, valamint idéztek egy 1886-ban elfogadott portugál törvényt, amely értelmében csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.

A portói fellebbviteli bíróság bírái azt írták, hogy azért hivatkoztak a Szentírásra és egy régi törvényre, hogy hangsúlyozzák: „a nő házasságtörése olyan viselkedés, amelyet a társadalom mindig elítélt, mégpedig határozottan”.

Az ítélet a héten került nyilvánosságra és nagy felháborodást keltett a portugál közösségi portálokon, számos emberi jogi csoport bírálta. Ezek egyike, a Nők Alternatív és Reakció Csoportja elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet, mert legitimálta a nők elleni erőszakot és az áldozatot hibáztatta. Hangsúlyozta, hogy szekuláris állam lévén, Portugáliában nincs helye a Bibliának a tárgyalótermekben. A szervezet utcai tüntetéseket tervez péntekre.

A portugál Legfelsőbb Bírósági Tanács közölte, hogy tudomásul vette a közvélemény széles rétegeitől kapott bírálatot. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a bíróságok függetlenek, és nem tud közbelépni, még ha a bírák „elavult, nem megfelelő vagy szerencsétlen” döntéseket hoznak is.

A nő a portugál felsőbírósághoz fellebbezhet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik