Nagyvilág

Bush kőkeményen beszólt az USA-t kihasználó oroszoknak

Finoman oda szúrt Donald Trump világképének is a volt amerikai elnök, aki ellenségnek nevezte Oroszországot.

Oroszország kibertámadásokban való felelőssége újra meg újra előkerül az Egyesült Államokban, ahol a demokraták határozott véleménye, hogy ezek miatt lett Donald Trump az elnök. George W. Bush, Trump egyik elődje egy New York-i szervezet fórumán mondott beszédében erről beszélt, és kijelentette:

az oroszok egymás ellen fordították az amerikaiakat és kihasználják az ország megosztottságát.

Az NBC News szerint arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg a védelmét a demokrációra leskelődő külső támadásokkal szemben. Az oroszokat mellesleg ellenséges erőnek nevezte. Kijelentette:

Országunknak határozottságot és ellenállást kell mutatnia a demokráciára leselkedő külső támadások fényében, és ez a kibertámadások egy új korszakával való szembeszállással kezdődik.

A belső gondokról is szót ejtett a 2001-2009 közötti amerikai elnök. Kijelentette, hogy minden rasszhoz, valláshoz és etnikumhoz tartozó ember egyenlően amerikai, és a fehér felsőbbrendűség meg a bigottság az amerikai hitvallás ellen való blaszfémia. Mindeközben ott a kegyetlenség mindenhol, erősebbek a széthúzó erők, mint az összekötők.

Név szerint nem említette Trumpot, és Bush szóvivője szerint sem volt szó az elnökről. Márpedig azt nehéz félreérteni, hogy Bush szerint az USA problémáit rosszabbá teszi a befelé fordulás, ami Trump politikája (America First).

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / MANDEL NGAN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik