Nagyvilág

Halálra kínozta barátnője 8 éves fiát, mert azt gondolta, meleg

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2017. 10. 18. 16:12

A kaliforniai férfi hónapokon át kínozta a gyereket, az anya segítségével, mielőtt halálra verte. Az eset a legszörnyűbb gyerekbántalmazási ügy, amit helyi tisztségviselők valaha láttak. Gabriel Fernandez halála a helyi gyermekvédelmi rendszer csődjének jelképévé vált, miután kiderült, több szociális munkás és rendőr is megállíthatta volna a kínzásokat, és megmenthették volna az életét, ha rendesen végzik a munkájukat.
Korábban a témában:

Hónapokon át kínozta majd halálra verte barátnője 8 éves kisfiát a biztonsági őrként dolgozó 37 éves kaliforniai férfi, azért, mert azt gondolta, hogy a gyerek meleg – jelentette ki egy Los Angelesi ügyész a férfi héten kezdődött tárgyalásának első napján. Isauro Aguirre még 2013 májusában ölte meg Gabriel Fernandezt a kaliforniai Palmdale városában található otthonában, miután nyolc hónapon át a legkülönbözőbb módon verte, kínozta és bántalmazta, a gyerek anyjának segítségével.

Az ügyészség a halálbüntetés kiszabását kérte a férfira az eset miatt, amit legszörnyűbb kaliforniai gyermekbántalmazási ügyként tartanak számon. A gyerek anyjára szintén halálbüntetést kért az ügyészség. A 34 éves Pearl Fernandez tárgyalását külön tartják. Aguirre ügyvédje közölte, védence elismeri az emberölés vádját, de tagadja, hogy meg akarta ölni a gyermeket. John Alan szerint a férfit ezért nem kell kivégzésre ítélni.

Durvábban bántalmazták, verték és kínozták, mint sok hadifoglyot

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint az esküdtszék tagjainak „elállt a lélegzete”, amikor Jonathan Hatami helyettes kerületi ügyész bemutatta nekik a gyerek megkínzott testéről készült fényképeket. Ezzel is bizonyítva, hogy „a védtelen és ártatlan gyerek szisztematikus kínzásoknak” volt kitéve.

Az ügyész közölte: a pár verte, harapdálta, cigarettákkal égette, megkorbácsolta, légpuskával lőtte meg, éheztette és macskaalommal ette a gyereket, akit rendszeresen megkötözve, és egy szekrénybe zárva fektettek le aludni a halála előtt eltelt nyolc hónapban. Hatami elmondása szerint a kisgyereket „durvábban bántalmazták, verték és kínozták, mint sok hadifoglyot”.

A tárgyalás első napján tanúskodott az egyik mentős, aki elsőként érkezett ki a család házához, miután Pearl Fernandez kihívta őket az eszméletlenre vert gyerekhez. James Cermak elmondása szerint a gyereket egy hálószobában találték meg, ahol pucéran feküdt, eszméletlen állapotban. Nyakán fojtogatás nyomai voltak láthatóak, bokái fel voltak dagadva és harapásnyomok, zúzódások és ütések nyomai voltak láthatóak az egész testén, koponyája pedig be volt törve.

Az ügyészség közlése szerint, a fiúnak el volt törve három bordája, légpuskalövedékek voltak a tüdejében és ágyékában, és ki volt törve két foga, amikor bevitték a kórházba.  „Testének minden egyes pontja zúzódásokkal volt teli, és fel volt dagadva. A teste feketés és kékes színű volt, és hidegnek tűnt” – mondta el a bíróság előtt egy éjszakás nővér, aki ellátta a fiút, miután bevitték a kórházba.

A gyereket a kórházba érkezés után agyhalottá nyilvánították, és két nappal később lekapcsolták az őt életben tartó gépekről.

Gabriel testvérei egy korábbi bírósági tárgyaláson elmondták, hogy a fiút kínzói arra kényszerítették, hogy macskaürüléket, rohadt spenótot egyen, valamint saját hányását is megetették vele. Emellett rendszeresen fémből készült fogassal, övcsattal, és fahusánggal verték és lányruhában küldték iskolába. Anyja egy ilyen alkalommal több fogát is kiverte.

A hatóságok semmi gyanúsat nem találtak

A fiú 2013-ban történt halála sokkolta a kaliforniai közvéleményt, különösen azután, hogy kiderült: a helyi gyermekvédelmi hatóságokhoz, és a rendőrséghez több bejelentés is érkezett a fiú bántalmazása miatt, de nem tettek semmi a fiú megvédésére. A Los Angeles Times cikke szerint 9 rendőr is kiment a családhoz a fiú halálát megelőző hónapokban, de egyikük sem írt jelentéseket és nem végeztek semmilyen nyomozást az ügyben.

A kisfiú pár hónapos kora óta anyai nagyszüleinél élt, és csak 2012 októberében került vissza anyjához, a nagyszülők tiltakozása ellenére. A nagyszülők a rendőrség segítségét kérték ennek megakadályozására, de az üggyel foglalkozó rendőr nem vette figyelembe tiltakozásukat, és annak ellenére hagyta, hogy az anyjához kerüljön, hogy a drogproblémákkal küzdő nőről tudni lehetett, hogy elhanyagolja és bántalmazza gyermekeit.


Az anyjához került gyerek új iskolába kezdett el járni, ahol az egyik tanárnak hamar feltűntek a fiún látható gyanús sérülések. Azonban az elkövetkező hónapokban hiába szólt többször is szociális munkásoknak és a rendőrségnek, a hatóságok nem tettek semmit.

A megyei seriffhivatal nyomozói még azt a bejelentést sem vizsgálták ki rendesen, hogy egyik nagybátyja szexuálisan molesztálta a kisfiút. Amikor pedig egy biztonsági őr a 911-en tett bejelentést, közölve, hogy a fiú koponyája teli van cigarettáktól származó égésnyomokkal, egy rendőr dühösen ordibálni kezdett vele a telefonba, közölve, hogy egy megégett gyerek nem számít vészhelyzetnek – írta a Times.

Az érintett 9 rendőr egy belső vizsgálat lefolytatása után fegyelemi büntetést kapott, de egyikük állása sem került veszélybe. Fél évvel Gabriel halála után a megyei seriff hivatal új szabályokat vezetett be a gyermekbántalmazási ügyekkel kapcsolatban. Arra kötelezték a rendőröket, hogy minden egyes bejelentés után írjanak egy legalább egyoldalas jelentést, függetlenül attól, hogy találtak-e bűncselekményre utaló nyomokat.


Az eset után, példanélküli módon büntetőeljárást indítottak a gyermekvédelmi hatóság négy munkatársa ellen, amiért nem akadályozták meg a fiú bántalmazását, és halálát. A két szociális munkásnak és két felettesüknek gyermekbántalmazás és hivatalos iratok meghamisítása vádjával kell bíróság elé állniuk, miután egy belső vizsgálatot követően mindannyijukat elbocsájtották az állásukból. Az ő tárgyalásuk pénteken kezdődik. Akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket az ellenük felhozott vádakban.

Emellett a Gabriel halála utáni felháborodás hatására széleskörű reformokat vezettek be Los Angeles megyében, hogy hasonló estek többször ne fordulhassanak elő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.