Nagyvilág
BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 12 : People wearing Spanish flags waves a giant Catalonian flag during a demonstration supporting Spain unity on October 12, 2017 in Barcelona, Spain. Spain celebrates its national day as northeastern region of Catalonia faces a crisis due to an independence declaration. Gonzalo Arroyo Moreno / Anadolu Agency

Csütörtökig kapott haladékot Katalónia

24.hu
24.hu

2017. 10. 16. 17:23

Sajnálatának adott hangot a spanyol kormány hétfőn amiatt, hogy a katalán elnök nem válaszolt határidőre arra a kérdésére, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét múlt kedden vagy sem.
Korábban a témában:

Azt hiszem, nem volt egy bonyolult válasz

– jelentette ki madridi sajtótájékoztatóján Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfőhelyettes, aki szerint a katalán vezetőnek csak igent vagy nemet kellett volna mondania.

A politikus hangsúlyozta, hogy egy ilyen fontos témában jelentősége van az egyértelműségnek, a bizonytalan helyzet meghosszabbítása és a szándékos zűrzavar azoknak kedvez, akik meg akarják bontani a társadalmi egyetértést és ki akarnak erőszakolni egy radikális és Katalóniát elszegényítő projektet.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a spanyol kormányfő újabb levelet küldött hétfőn a katalán elnöknek, amelyben felhívta a figyelmét arra, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére, és visszatérni a törvényességhez.

Mariano Rajoy hangsúlyozta, a katalán vezető kezében van a döntés, és amennyiben nem dönt, ő lesz az egyedüli felelőse annak, hogy az állam alkalmazni fogja Katalóniával szemben az alkotmány 155. cikkét.

Spanish Prime Minister Mariano Rajoy listens to firemen at a control point in Pazos de Borben, near Redondela, northwestern Spain, on October 16, 2017.
At least 27 people have died in fires which have ravaged forests in northern and central Portugal over the past 24 hours, rescuers said, as three people were killed in Spain in blazes sparked by arsonists and fanned by Hurricane Ophelia. / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Mariano Rajoy – Fotó: Europress/AFP/Miguel Riopa

A kormányfő kifejtette, a szóban forgó cikk alkalmazása nem az autonómia felfüggesztését, hanem a törvényesség helyreállítását jelenti. A törvényességhez visszatérés pedig megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet – tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint történelme során Katalónia polgárai soha nem élveztek még akkora szabadságot, politikai és pénzügyi autonómiát, mint ebben a demokratikus időszakban, az egyetlen konfliktus, ami ebben a pillanatban létezik Katalóniában, az a törvényességi konfliktus.

Csak ennek véget vetve lehet érinteni azokat a kérdéseket, amelyek valójában aggasztják a katalánokat

– jegyezte meg.

Mariano Rajoy bírálta a katalán kormányt, amiért cselekedeteivel a katalán társadalomban jelentős törést, a gazdaságban nagy bizonytalanságot okoz, és ezzel veszélybe sodorja az állampolgárok jólétét. Újabb felhívást intézett Carles Puigdemont katalán elnökhöz, hogy jelenjen meg a spanyol parlamentben, ott tolmácsolja követeléseit a nemzeti szuverenitás törvényes képviselőinek.

Carles Puigdemont katalán elnök a múlt hét kedden a katalán parlamentben bejelentette, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak néhány hetet a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Catalan regional government president Carles Puigdemont leaves after a ceremony commemorating the 77th anniversary of the death of Catalan leader Lluis Companys at the Montjuic Cemetery in Barcelona on October 15, 2017.
Companys had proclaimed a "Catalan state in the Spanish federal republic" in 1934 to oppose the conservatives who governed in Madrid. Exiled in France, Companys was denounced by the Nazis in 1940 and handed over to Spain where he was executed. / AFP PHOTO / PAU BARRENA
Carles Puigdemont – Fotó: Europress/AFP/Pau Barrena

Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt, tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg.

Carles Puigdemont válasza ennek lejárta előtt mintegy másfél órával került nyilvánosságra, amelyben a politikus nem adott egyértelmű választ a kérdésre, viszont párbeszédre kérte Mariano Rajoyt.

Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni

– fogalmazott.

A spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a második, csütörtöki határidőig nem kapja meg a várt választ Barcelonából.

Kiemelt kép: Europress/Anadolu Agency/Gonzalo Arroyo Moreno

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.