Nagyvilág

Öt év után szabadult a tálib fogságból egy amerikai család

A 2012-ben foglyul ejtett párnak három gyermeke született.

Kiszabadították azt az amerikai nőt és kanadai férjét, akiket öt éve Afganisztánban ejtett túszul a tálibokhoz köthető Hakkáni-hálózat. A fogságban három gyermekük született, szüleikkel együtt ők is szabadok.

Caitlan Coleman és Joshua Boyle 2012 nyarán közép-ázsiai útra indult, Oroszországból Kazahsztánba, Tádzsikisztánba, Kirgizisztánba, majd onnan Afganisztánba utaztak. A Kabul környéki hegyekben veszett nyomuk. A nő akkor már várandós volt első gyermekükkel.

2013-ban bukkant fel két videó, amelyeken a pár az amerikai kormányt kérte, hogy szabadítsa ki őket a tálibok fogságából. Ezután 2015 novemberében kaptak levelet a nő szülei, amiben lányuk arról írt, hogy megszületett második gyermeke.

A pakisztáni hadsereg közölte: az amerikai hírszerző szervek értesítették őket arról, hogy a család október 11-én átlépte az afgán-pakisztáni határt. Ezután szabadították ki őket, a pakisztáni tájékoztatás szerint sértetlenül.

Az Egyesült Államok korábban élesen bírálta Pakisztánt azért, hogy nem lép fel kellően erélyesen a Hakkáni-hálózat ellen, amely számos, az amerikai és szövetséges erők elleni támadás mögött áll. A hálózatot Amerikában terrorszervezetként tartják számon, vezetői ellen dróntámadásokat intéztek. Az Iszlám Állammal szemben azonban a Hakkáni-hálózatra nem jellemző, hogy nyugati túszokat végezne ki, inkább váltságdíjat követel értük.

Donald Trump csütörtökön közleményben tudatta, hogy Pakisztán kormányával együttműködve elérték a család szabadon engedését. Az Egyesült Államok elnöke szerint ez az amerikai-pakisztáni kapcsolatok szempontjából is fontos esemény, azok után, hogy korábban azzal vádolta az ázsiai országot, hogy terroristáknak ad menedéket. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik