Nagyvilág

Rendkívüli ülést tart szerdán a spanyol kormány

A spanyol kormány rendkívüli ülésen értékeli szerdán a katalán elnök parlamenti nyilatkozatát, és meghatározza a következő lépéseket - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedd este sajtótájékoztatón Madridban.

Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg

– fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is.

A politikus szerint a katalán kormány nem követheti az október 1-jei népszavazás eredményét, mert az illegális cselekmény volt, megtévesztő, és garanciák nélküli – tudósít az MTI.

Demokraták között a párbeszéd a törvényen belül zajlik, tiszteletben tartva a játékszabályokat, és nem kedvük szerint alakítva őket

– fogalmazott, hozzátéve: ebben senki sem tarthat igényt közvetítésre anélkül, hogy visszatérne a törvényességhez és a demokráciához.

Fotó: AFP/NurPhoto/
Xavier Bonilla

A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte:

egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni.

Sáenz de Santmaría beszámolt arról is, hogy a spanyol kormányfő felvette a kapcsolatot a spanyol parlament legnagyobb pártjaival, mert a lehető legnagyobb konszenzusra törekszik.

A sajtótájékoztató előtt érkezett meg a kormányfő madridi hivatalába Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Kedd este megúsztuk egy polgárháború kirobbantását
Mindenki készpénznek vette, hogy Carles Puigdemont katalán elnök kinyilvánítja Katalónia függetlenségét Spanyolországtól, ehelyett párbeszédet kezdeményezett. Talán mert csak vesztesen jöhettek volna ki egy ilyen bejelentésből.

Carles Puigdemont katalán elnök kedden a katalán parlamentben bejelentette: felhatalmazást kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolta, várjanak néhány hetet a párbeszéd érdekében.

Úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon.

Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy a tartomány független állammá váljon

– mondta az elnök az október elsején lezajlott – erőszakos cselekményekbe torkollott – népszavazás eredményére utalva.

Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését néhány hétre, hogy esélyt adjanak a párbeszédre, tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

Kiemelt kép: AFP/NurPhoto/Urbanandsport

Ajánlott videó

Olvasói sztorik