Nagyvilág

Hét német halottat követelt a Xavier-ciklon

110 km/óránál is erősebb széllökésekkel és rengeteg esővel vonul át Németországon egy bődületes vihar.

Legalább heten meghaltak csütörtökön Németországban a Xavier nevű viharban, ami az ország északi térségére csapott le. Az anyagi károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar Hamburgban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában egy-egy, Brandenburgban két ember életét követelte.

Hárman az autójukra dőlő fa okozta sérülésekbe haltak bele, egy áldozat pedig azért vesztette életét, mert egy leszakadt faág a kocsijának szélvédőjébe csapódott.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) figyelmeztetést adott ki, miszerint a 110-120 kilométer/órás széllökésekkel érkezett vihar miatt az egész országban veszélyes fák, nagyobb épületek és villamos vezetékek közelében tartózkodni.

A legnagyobb fennakadás Berlinben keletkezett, ahol leállították a közlekedést a városi gyorsvasút (S-Bahn) teljes hálózatán és valamennnyi villamosvonalon. A két nemzetközi repülőtéren akadozik a közlekedés, Schönefelden és Tegelen is a járatok késésével kell számolni.

A tűzoltóság rendkívüli állapotot hirdetett, miután délután alig egy óra alatt csaknem 300 riasztást kaptak. Hamburgban, ahol már délelőtt megérkezett a vihar, a tűzoltókat 600 helyszínre hívták kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek, megrongálódott tetők miatt. Máshol a heves esőzés okoz gondot, Kielben például négyzetméterenként 50 liter csapadék hullott.

A vonatközlekedést az ország északi részén mindenütt leállították, így nem járnak a vonatok Hamburgban, Brémában, Schleswig-Holsteinben, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Brandenburgban sem. A DWD előrejelzése szerint a nyugatról kelet felé tartó front péntekre vonul el Németország fölül.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik