Nagyvilág

Civilekre dobtak bombát az oroszok

Legalább 38 civil, köztük számos nő és gyermek meghalt és többtucatnyian megsebesültek szerdán egy légicsapásban a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet, amely szerint orosz felségjelzésű repülőgépek hajtották végre a támadást.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet korábban 20-ra tette a halálos áldozatok számát, de jelezte, hogy a szám növekedhet, lévén, a sebesültek egy részének állapota válságos, és vannak eltűntek is. Utóbbiak számára vonatkozóan az OSDH nem közölt adatokat.

A civil szervezet legfrissebb adatai szerint 38 ember, köztük 9 gyermek vesztette életét, miközben megpróbáltak átkelni az Eufrátesz folyó keleti oldaláról egy bárkán. Az áldozatok között egy iraki család is van – tette hozzá a szervezet.

Az OSDH megjegyezte, hogy a civilek a szíriai kormányerők és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport közti heves harcok elől próbált elmenekülni.

A kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban július eleje óta mintegy 30 ezren váltak földönfutóvá a térségben folyó harcok miatt – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik damaszkuszi szóvivője.

A tartományban egy hónapja indítottak támadást a szíriai kormányerők az Iszlám Állam ellen az azonos nevű tartományi székhelyén, míg szeptember 9-én a tartomány keleti felében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kezdett hadműveletbe. Az OSDH közlése szerint több száz civil halt már meg a hadműveletek kezdete óta.

Szintén szerdán az OSDH beszámolt arról is, hogy a szíriai kormányerők sikeresen kiűzték a dzsihadistákat a középnyugat-szíriai Hama tartományból. A hadsereg jelenleg a tartomány keleti felében felszabadított területek átfésülését végzi.

A középnyugat-szíriai tartományban a szíriai hadsereg és a vele szövetséges erők, illetve az Iszlám Állam fegyveresei közti harcokban az elmúlt hónapban csaknem hatszáz ember vesztette életét: 407 dzsihadistával végeztek a kormányerők, míg a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és a velük szövetséges milíciák személyi állományának vesztesége 189 fő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik