Nagyvilág

Tele az erdélyi magyarok hócipője, nem tesz a román fociszövetség a gyűlölet ellen

Az RMDSZ jogvédő szervezete a román fociszövetséghez és a diszkriminációellenes tanácshoz fordul a Sepsi meccsén történtek miatt.

Több magyarellenes incidens is történt mostanság a romániai futballpályákon, ami már az RMDSZ-t is felháborította. Hétfőn írtunk róla, hogy a Sepsiszentgyörgy – FCSB (Steaua Bukarest) meccsen a székely drukkerek Ismerős Arcokat és Székely Himnuszt énekeltek, míg a románok molinókon tudatták velük, hogy ez itt Románia, ideje lenne elhúzniuk.

Szeptemberben pedig egy kolozsvári magyar amatőr focikupát zavartak meg román ultrák, tömegverekedés tört ki, amikor botokkal, husángokkal mentek a magyaroknak, akik visszaverték az attakot. Azóta azonosították a támadókat, bár a rendőrség késve indított eljárást. Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetője már akkor levelet írt emiatt a belügynek.

A Maszol cikke szerint a párt szervezete, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy a Román Labdarúgó Szövetség és a meccseket vezető bírók tesznek az egészre, nincsenek büntetések a gyűlölködés miatt. Ezért a fociszövetséget arra kérik, lépjen fel határozottabban a xenofóbia ellen.

Ugyanakkor panaszt tesznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Sepsi mérkőzése miatt is.

A jogvédelmi szolgálat azt írja közleményében:

sajnálatos módon egyre gyakoribbak a sportrivalizálás határait túllépő, magyargyűlölő megnyilvánulások a romániai futballmérkőzéseken. Mind ez idáig azonban nem történt semmilyen jelentős lépés ezek megelőzése érdekében. A bírók általában szó nélkül hagyják a gyűlölködő skandálásokat, az utólagos büntetések elmaradnak, a helyzet pedig egyre súlyosbodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik