Nagyvilág

38 éve él együtt a két férfi, akikből Németország első meleg házaspárja lett

Ma lépett hatályba a németeknél a melegházasságot legalizáló törvény, meg is van az első házaspár.

Karl Kreile és Bode Mende 38 éve (!) alkotnak egy párt, és ők lettek Németország első azonos nemű házaspárja, miután a mai napon kimondták a boldogító igent Berlin Schöneberg negyedében – számol be a BBC. Ezt ma tehették meg először legálisan, minthogy ma, október 1-jén lépett hatályba a törvény, amely ezt megengedi.

A törvény hatályba lépése miatt rendhagyó módon több német városban nyitva tartottak az anyakönyvi hivatalok, számítva arra, hogy több pár kihasználja majd a lehetőséget, hogy a lehető leghamarabb hivatalosan is összekössék az életüket. A házasságkötéssel az azonos nemű párokra ugyanazok az adókedvezmények lesznek érvényesek, mint a heteroszexuális párokra, és örökbe fogadni is ugyanazokkal a feltételekkel tudnak majd.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta léphetnek regisztrált élettársi kapcsolatba, ám ez a forma nem biztosította a házassággal megegyező jogokat – a helyzet egyébként nálunk is hasonló. A német parlament júniusban szavazta meg a házassági egyenjogúságot, Merkel korábban ellenezte, hogy a parlament szavazást indítson a témában.

Kiemelt kép: AFP / Odd Andersen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik