Nagyvilág

Merkel nem ellenzi a melegházasság bevezetését

Németországban a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetői, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök nem ellenzik többé a melegházasság bevezetését, az új irányvonal szerint engedélyezni kell, hogy a képviselők ne a frakciófegyelemre, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak, ha a szövetségi parlamentben (Bundestag) szavazni kell az ügyről – jelentették kedden német hírportálok.

A szeptemberi Bundestag-választásra készülő pártszövetség vezetői azért vizsgálták felül eddigi elutasító álláspontjukat, mert valamennyi lehetséges koalíciós partner – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális FDP – világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

„Üzenem mindenkinek, nem fogunk kordonok közt vonulni a Pride-on”
Bárhogy dönt is a rendőrség, nem lesz lezárás a Pride-on – mondja a szóvivő, aki a korábban kordont bontó Orbán Viktor szavait idézte. A szabad vonulás nagy vizsga lesz a magyar demokráciának.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerint a CDU elnöksége vasárnapi ülésén másfél órán keresztül tárgyalt arról, hogy mi a teendő az új helyzetben. Angela Merkel pártelnök-kancellár hangoztatta: el kell kerülni, hogy a melegházasság bekerüljön a koalíciós tárgyalások témái közé és alkudozások tárgya legyen.

A kérdés a választmány hétfői ülésén is előkerült, és végül Angela Merkel személyesen ismertette az új álláspontot a nyilvánossággal a Brigitte című női magazin hétfő esti berlini rendezvényén, miután egyeztetett Horst Seehofer CSU-elnökkel.

Merkel – aki az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választás kampányában még mereven elzárkózott a melegházasság bevezetésétől – a Brigitte munkatársaival folytatott pódiumbeszélgetésen kérdésre válaszolva bírálta, hogy a CDU/CSU vetélytársai pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését. Hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU másként kíván eljárni.

“Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés” – mondta Merkel, aláhúzva, hogy sok mindent mérlegelni kell. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, mint ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek.

A CDU/CSU nem akar “többségi döntéssel keresztülverni” valamilyen irányvonalat a melegházasság ügyében, hanem olyan helyzetet akar teremteni, amelyben mindenki a lelkiismerete alapján foglalhat állást. Ez esetleg a következő törvényhozási ciklusban történhet meg – jelezte Angela Merkel.

A koalíciós társ SPD és a Zöldek részéről kedden hangsúlyozták, hogy szaván fogják a kancellárt, és felszólították, hogy azonnal nyissa meg az utat a melegházasság bevezetése előtt.

Martin Schulz, az SPD elnöke és kancellárjelöltje a párt kormányzati munkáját értékelő berlini tájékoztatóján bejelentette, hogy még a héten – a szeptember 24-ei választással véget érő ciklus utolsó parlamenti üléshetén – napirendre akarják venni az ügyet. Thomas Oppermann frakcióvezető hozzátette, hogy már meg is tették a szükséges lépéseket. “A szavazást ezen a héten megtartja a Bundestag” – jelentette ki Oppermann.

Az első kommentárok szerint Angela Merkel “taktikai irányváltást” hajtott végre az ügyben, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a melegházasság kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

Ezzel összefüggésben a Die Welt című lap a napokban egy elemzésében rámutatott, hogy csekély az átfedés Angela Merkel tevékenysége és a róla mint következetes, meggyőződése mellett állhatatosan kitartó politikusról kialakított kép között. Angela Merkel a lap szerint a leginkább “mozgékony” kancellárok közé tartozik, többször hajtott végre nagy jelentőségű ügyekben gyors és 180 fokos fordulatot. Az ilyen irányváltások közé tartozik például a sorkatonai szolgálat megszüntetése, az atomerőművek bezárását jelentő úgynevezett energiapolitikai fordulat és a menekültválságban 2015 nyarának végén folytatott tevékenysége, amely szakítás volt a CDU/CSU-t addig jellemző korlátozó irányvonallal. A Die Welt hozzátette: valamennyi ilyen lépésnek közös jellemzője, hogy az irány megegyezett a lakosságban aktuálisan uralkodó véleményáramlat irányával.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Egy idén januárban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a teljes egyenjogúságot, vagyis a melegházasság bevezetését.

(MTI)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.