Nagyvilág
German Chancellor and head of the Christian Democrats party, Angela Merkel (L) and Horst Seehofer, leader of Bavarian sister Party CSU, present their parties' electoral programmes for the September 24 parliamentary election during a press conference on July 3, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Merkel barátai lettek a legnagyobb ellenségei

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 09. 28. 20:48

Korábban a témában:

Lassan nehéz lesz Angela Merkelt a mostaninál is nehezebb helyzetbe kergetni. A vasárnapi választásokon ugyan nyert Merkel pártja, de borzasztó nehéz helyzetbe kergették magukat.

Egyrészt sokkal rosszabbul teljesítettek, mint azt korábban várták. A CDU csak a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, majdnem tíz pontot veszítve az előző választáshoz képest. Ami még ennél is rosszabb Merkel számára, a szociáldemokraták még nagyobbat buktak, 1945 óta nem voltak ennyire népszerűtlenek.

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Angela Merkel megint kancellár lesz, de jobb eredményre számítottak
Története során először a szélsőséges hangoktól sem mentes AfD is bejutott a német szövetségi parlamentbe. Azt még nem tudni, hogy a negyedik kancellári ciklusát megkezdő Merkel uniója kivel alakít kormányt, de az biztos, hogy számukra így is csalódást keltő eredmény született.

Ez oda vezetett, hogy a szociáldemokraták nem hajlandóak tovább nagykoalícióban kormányozni a kereszténydemokratákkal, inkább ellenzékbe vonulnak, hogy újra felépítsék a pártot. Merkelnek pedig új koalíciós partnereket kell keresnie.

Kell egy csapat

Igazából az egyetlen lehetőség a kormányalakításra az, amit a németek Jamaica-koalíciónak csúfolnak. Ez a kereszténydemokratákból (fekete), a liberálisokból (sárga) és a zöldekből (zöld, természetesen) állna össze, kiadva Jamaica zászlóját.

Ennek a koalíciónak már rengeteg problémája van. Leginkább az, hogy a pártok teljesen mást gondolnak a világról. A liberális, piacbarát FDP politikája például szinte összeegyeztethetetlen a baloldali, környezetvédő zöldekkel. És még arról akkor nem is beszéltünk, hogy a két párt politikáját Merkel és a kereszténydemokraták politikájával is össze kellene hangolni, ami még menekültügyben is nehéz lesz, pedig itt vannak a legkisebb ellentétek.

Orbán, Merkel (orbán viktor, merkel, )
Orbánnak valószínűleg nehezebb lesz ezután
10 nagy tanulság Angela Merkel győzelméből és vereségéből. Németországban minden megváltozik.

Ez az egész helyzet önmagában elég fejfájást okoznak Merkelnek, Macronnak és a fél világnak. Merkel ugyanis nemcsak Németország számára jelenti a politikai stabilitást, hanem szinte egész Európának. Macron ugyanúgy számítana Merkel támogatására, mint mondjuk Orbán Viktor.

Ebben a pillanatban döntött úgy a kereszténydemokraták testvérpártja, hogy ők is nekiállnak rángatni a kancellárt.

A Bajor Keresztényszociális Unió valóban testvérpártja a Kereszténydemokrata uniónak, majdnem hetven éve működnek együtt egy konfliktusokkal sűrűn terhelt kapcsolatban. Elvileg két külön pártról beszélünk, de a parlamentben egy frakciót tesznek ki. A hagyományos indulás úgy néz ki, hogy a Német Szövetségi Köztársaság 16 államából 15-ben csak a Merkel-féle kereszténydemokraták indítanak jelölteket, a maradék Bajorországban viszont csak a Keresztényszociális Unió.

A két párt közötti igazán komoly törést az okozta, amikor Angela Merkel úgy döntött, hogy befogadja a Magyarországról tovább buszoztatott menekülteket. Igaz, hogy a választási kampány idejére tűzszünetet kötöttek, de most annál hangosabban kezdenek majd harcolni.

Főleg azért, mert Merkel már több engedményre is képes volt, hogy megszerezze a liberálisok és a zöldek támogatását, de szinte semmiben nem engedett a bajorok kéréseinek.

Választásra várva

Márpedig a bajorok komoly bajban vannak. Nemcsak a CDU, de a CSU is nagyon rosszul teljesített a választáson. Sőt, még sokkal rosszabbul, mint Merkelék. A CSU több mint tíz százalékot vesztett a 2013-as eredményéhez képest, miközben keleten egyre erősebbek lettek a szélsőjobbosok.

A Bundestagba 13 százalékkal bejutó szélsőjobboldali AfD egyébként is nagyon népszerű lett a volt keletnémet tagállamokban. Itt eleve a második legerősebb párt lettek, de ha csak a Kelet-Németországban szavazó férfiakat nézzük, akkor az AfD megverte Merkel pártját is.

Ez egy komoly üzenet a bajoroknak, akiknek hamarosan fel kell készülniük egy még fontosabb ütközetre. Jövőre ugyanis Bajorországban is választások lesznek, amit a CSU egyszerűen nem veszíthet el.

Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke a választás után azonnal Berlinre akarta tolni a felelősséget, és valamennyire igaza is volt benne. A CSU szerint azért estek ennyire vissza, mert a menekültkérdésben nem mertek elég erőszakosan szembemenni Merkellel.

EU Commission President Jean Claude Juncker (R) welcomes Hungary Prime minister Viktor Orban prior to an European leader's meeting on refugee flows along the Western Balkans route at the European Commission in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit today on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants.   AFP PHOTO / JOHN THYS / AFP PHOTO / JOHN THYS
Európában háború van, és Orbán áll az egyik oldalon
Emmanuel Macron is elkezdte kihordani a fegyvereket. A tét az, hogy Európa képes lesz-e megreformálni önmagát, vagy egyre inkább nemzetállamokká esik szét.

Persze azért szembementek, ahol tudtak, hiszen Seehofer végig Orbán Viktor egyik legszorosabb szövetségese volt Németországban, és a CSU folyamatosan kritizálta Merkel menekültpolitikáját.

Nem mehet így tovább

Most viszont Seehofer azt mondja, nem mehet minden tovább ugyanúgy, mint eddig, változások kellenek. A CSU egyik legfontosabb követelése egy régóta hangoztatott kérés:

meg kell szabni, hogy maximum mennyi menekültet hajlandó Németország befogadni.

Ez a követelés lehet, hogy az AfD leszerelésére sem lesz elég, de a másik oldalon így is túl kemény. A liberálisokat és a zöldeket eleve nehéz lesz rávenni, hogy igent mondjanak erre az ötletre, de Merkelt még nehezebb, hiszen a kancellár továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy jó döntést hozott a menekültválság csúcsán, és hogy Németország nyitva áll a menekültek előtt, még ha sokkal szabályozottabb formában is.

Érdemes lesz megnézni, hogy a következő hetekben merre dől majd el Angela Merkel, mert az alapvetően befolyásolhatja majd Európa politikáját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.