Nagyvilág

Schulz felhatalmazásról beszél, pedig ordas pofont kaptak a szocdemek

Meglepően optimista pártja és saját maga jövőbeli szerepével kapcsolatban az SPD vezetője. Karcos ellenzékiségre készül, de nem lesz frakcióvezető.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az elveszített vasárnapi szövetségi parlamenti választás után ellenzékbe vonul és “erőt merít a vereségből”, hogy ismét vezetni tudja Németországot – jelentette be Martin Schulz pártelnök hétfőn Berlinben. A párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta: az SPD “elfogadja a választóktól kapott megbízatást” az ellenzéki munkára.

Angela Merkel megint kancellár lesz, de jobb eredményre számítottak
Története során először a szélsőséges hangoktól sem mentes AfD is bejutott a német szövetségi parlamentbe. Azt még nem tudni, hogy a negyedik kancellári ciklusát megkezdő Merkel uniója kivel alakít kormányt, de az biztos, hogy számukra így is csalódást keltő eredmény született.

Ellenzékben azért küzd, hogy véget vessen Angela Merkel kancellár “altatószer-politikájának”, és megteremtse a demokráciához szükséges “konfrontációt”. Merkel – az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője – folyton “eloson a viták elől”, és inkább átveszi vetélytársai ötleteit, “kiüresítve” pártja konzervatív magját – mondta Schulz.

Szerinte nem az SPD, hanem Merkel a Bundestag-választás legnagyobb vesztese, és a vasárnapi urnazárással elkezdődött Merkel kormányfői pályafutásának vége.

Az esetleges előrehozott választásra vonatkozó kérdésre azt mondta, abból indul ki, hogy megalakul Merkel vezetésével a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek kormánya. Azonban a koalíciós tárgyalások majd csak az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után indulnak el. Hozzátette, “beszélni mindig lehet egymással”, de az SPD feladata most nem a kormányzás, hanem az ellenzéki politizálás. Kijelentette, hogy soha nem vállalna pozíciót egy Merkel vezette kormányban.

Schulz önbizalma végtelen

Schulz kiemelte, hogy az SPD a 2009-es és a 2013-as választási vereséget sem dolgozta még fel kellőképpen. A vasárnapi újabb kudarc után a történtek feldolgozása, a tanulságok levonása következik regionális konferenciákon, majd december elején pártkongresszust tartanak. Egy kérdésre azt felelte, a kongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért, és “nagyon biztos” abban, hogy a párt vezetésében kellően erős a támogatottsága.

Arra a kérdésre, hogy miért nem jelölteti magát frakcióvezetőnek, aminek révén a parlamenti ellenzék első számú vezetője lehetne, azt mondta, hogy inkább a párttal akar foglalkozni, és munkamegosztást tervez az általa a frakció élére javasolt Andrea Nahles jelenlegi munkaügyi miniszterrel.

Az SPD vasárnap 20,5 százalékkal története legrosszabb eredményét érte el, 5,2 százalékponttal gyengült a négy évvel korábbi 25,7 százalékhoz képest. Eddigi negatív rekordja a 2009-es 23 százalék volt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik