Nagyvilág

Bízott az új államfőben az író, már börtönben ül

Üzbegisztánban szinte azonnal őrizetbe vették a száműzetéséből hazatérő ismert üzbég írót.

Nurulloh Muhammad Raufkon volt az első olyan prominens ellenzéki, aki hazatért száműzetéséből Iszlam Karimov üzbég vezető tavaly szeptemberi halála óta. Az író felesége könnyek között mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a rendőrség a taskenti nemzetközi repülőtérről bilincsben vezette el férjét, akit kihallgatása után börtönbe zárták.

Gulnara Otakonovának a rendőrök azt mondták, vigyen váltás ruhát a férjének, fogadjon ügyvédet.

Azt nem árulták el, mivel vádolják a korábban önkéntes törökországi száműzetésben élt férjét. Raufkon azt követően került az üzbég biztonsági erők feketelistájára, hogy egyik könyvében bírálta az országát vaskézzel 25 éven át irányító Iszlam Karimovot, akit nyugati országok az emberi jogok rendszeres megsértésével vádoltak. (Korábban az Amnesty International rendszeresen dokumentálta, hogy Karimov alatt az emberi jogokat, a jogállamiságot teljesen figyelmen kívül hagyták, a bírók rutinszerűen kínzásokkal kényszerítettek ki „vallomásokat”, a hatóságok rendszeresen nemzetbiztonsági érdekekre és a „államellenes cselekmények” elleni fellépéssel igazolták az emberek megfélemlítését és elnyomását.)

Karimov utódja, Savkat Mirzijojev elnök tavaly decemberi megválasztása után liberálisabb vezetőként próbálta láttatni magát, ezért Raufkon a Reutersnak korábban azt mondta, fenntartásai ellenére hamarosan hazatér.

Az író egy múlt héten írt, Mirzijojev elnöknek címzett nyílt levelében úgy fogalmazott, biztonságos hazatérése megfelelne egy olyan ország képének, amely a nemzetközi közösségnek azt mutatja, hogy Üzbegisztán szabaddá és igazságossá vált Mirzijojev hatalomra kerülése óta. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik