Külföld
(FILES) This file photo taken on April 26, 2016 shows Uzbek President Islam Karimov speaking during a press conference in Moscow on April.
Strongman Uzbek President Islam Karimov is in intensive care after suffering a brain haemorrhage, his younger daughter wrote on social media on August 29, 2016. Authoritarian leader Karimov has long been the subject of rumours of ill health that are difficult to verify, since information in the Central Asian country is very tightly controlled. He has held power in the strategic country bordering Afghanistan since before it gained independence from Moscow in 1991.
 / AFP PHOTO / POOL / MAXIM SHEMETOV

Eltemették Iszlam Karimovot

24.hu
24.hu

2016. 09. 03. 15:15

Végső nyugalomra helyezték szombaton az előző nap elhunyt Iszlam Karimov üzbég államfőt a szülővárosában, Szamarkandban lévő Sah-i-Zinda nagymecsetben.

Karimov 79. életévében hunyt el szeptember 2-án, miután a múlt hét végén agyvérzést kapott.

Több ezren érkeztek a Sah-i-Zinda (Élő Király) nagymecsethez, hogy búcsút vegyenek az országát több mint negyedszázada vaskézzel irányító államfőtől, aki elnöksége alatt felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független tömegtájékoztatási eszközöket.

Az emlékhelyként is szolgáló nagymecsetben temették el Karimov szüleit is. A több száz éves múltra visszatekintő muzulmán imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek.

A nekropolisz területén muzulmán gyászszertartást tartottak, Karimov nyughelyét fehér rózsákból kirakott szőnyeggel fedték. Az embereket csak kis csoportokban engedték a sírhelyre, fényképek és videofelvételek készítését a hatóságok megtiltották.

A nagymecsetet környező utcákat rózsaszín rózsák borítják.

A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is.

Medvegyev gyászbeszédében részvétét nyilvánította a maga és Vlagyimir Putyin elnök, illetve az orosz nép nevében. Arról biztosította az üzbégeket, hogy Oroszország továbbra is mindent megtesz a szövetségesi viszony erősítése érdekében Moszkva és Taskent között.

“Gyakran beszéltünk, és ezek a beszélgetések kivétel nélkül termékenyek voltak, és nagyon hasznosnak bizonyultak ahhoz, hogy országaink, Oroszország és Üzbegisztán között tartós, baráti, szövetségesi viszony alakuljon ki. Éppen ezt kívánta Üzbegisztán első elnöke, és ez sikerült is neki. Biztos vagyok abban, hogy a továbbiakban is ennek megfelelően alakíthatjuk partneri és szövetségesi kapcsolatainkat az Orosz Föderáció és Üzbegisztán között, megvalósítva az ország első elnökének hagyatékát” – mondta Medvegyev.

A temetési szertartás előkészületeinek keretében a hatóságok lezárták a Szamarkand belvárosába vezető utakat, a rendőrség és különleges alakulatok által védett kordonokon csak a helybéli lakosok kelhetnek át.

Korábbi bejelentéseknek megfelelően a szamarkandi repülőteret is lezárták szombaton, repülőgépek csak különleges engedéllyel szállhatnak le.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az 1991. december 29-ei elnökválasztáson a szavazók 86 százaléka megerősített tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt. Karimovot azóta is mindig újraválasztották, külföldi megfigyelők szerint e szavazások azonban nem feleltek meg a demokratikus választások ismérveinek.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.