Nagyvilág

Újabb ötvenezer menekült elosztását szorgalmazza az Európai Bizottság

Önkéntes alapon, pénz járna a befogadó országoknak.

További 50 ezer menekült elosztását szorgalmazza az Európai Bizottság a 2015-ben alkalmazott kvótaképlet alapján, de ezúttal önkéntes felajánlásokkal – írja a 444 a bizottság tájékoztatása nyomán.

Az új menekültügyi javaslatokat szerdán terjesztették elő, annak apropóján is, hogy lejárt a 2015-ös kvótadöntés végrehajtásának határideje. Az új javaslat szerint a részvétel nem lenne kötelező, a befogadó országok között viszont összesen félmilliárd eurót osztanának szét. Emellett most nem az EU-n belüli menekültek szétosztása, hanem az afrikai és közel-keleti országok menekültjeinek befogadása van napirenden azzal a szándékkal, hogy elejét vegyék az embercsempészeket gazdagító illegális bevándorlásnak. A menekültkérelmeket a tagállamok még azelőtt elbírálhatnák, hogy a kérelmező belépne az EU területére.

Hasonló program önkéntes alapon már futott 2015 nyara óta, ennek keretében 23 ezer embert fogadtak be az EU-tagállamok, hazánk ebből kimaradt. Az új javaslatok akkor lépnek életbe, ha azokat a tagállamok kormányai támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik