Nagyvilág

A németek 41 százaléka már leadta a szavazatát

A vasárnap délután 14 órás állás szerint Németországban a 61,5 millió választásra jogosult 41,1 százaléka szavazott a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, ami kismértékű csökkenés a négy évvel korábbi 41,4 százalékhoz képest – közölte a szövetségi választási bizottság.

Ebben nincsenek benne azok, akik levélben szavaznak, így elképzelhető, hogy hogy a választási részvételi arány növekedik a 2013-as Bundestag-választáshoz képest. Akkor a választók 24,3 százaléka szavazott levélben, és a szakértői becslések szerint az idén többen választották ezt a megoldást. A Süddeutsche Zeitung szerint több nagyvárosból a korábbinál magasabb részvételi arányt jelentettek, a Die Zeit pedig azt írja, hogy Kölnben keddig 210 ezren szavaztak levélben, ami 40 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt.

A szavazóhelyiségek 18 órakor zárnak, az első exit poll eredmények, vagyis a szavazóhelyiségekből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések eredményei is ekkor várhatók. A hivatalos végeredményt valószínűleg hétfőn kora reggel jelentik be.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben bemutattuk, a közvélemény-kutatások eredményei alapján nem az a kérdés, hogy Angela Merkel maradhat-e a kancellár, inkább az, hogy pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) milyen koalícióban folytatja a kormányzást. Többféle lehetőség is van, például a nagykoalíció, vagyis a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányzásának folytatása, vagy a jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek (Grüne) alkotta, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett alakulat (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld).

(MTI, kiemelt kép: Angela Merkel is leadja a szavazatát 2017. szeptember 24-én, MTI/AP/Matthias Schrader)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik