Nagyvilág

Duterte szerint pedofil a tizenévesek megölését kivizsgáló jogvédő

A Fülöp-szigetek elnöke újra és újra be tudja bizonyítani, hogy mindig van lejjebb.

Pedofíliával gyanúsítgatta a Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte a délkelet-ázsiai országban működő Emberi Jogi Bizottság vezetőjét, mert Chito Gascon vizsgálatot indított az államfő véres „drogellenes” hadjárata során megölt tizenévesek ügyében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fülöp-szigeteki törvényhozás alsóházában Duterte szövetségesei megszavazták, hogy az elnöki jóváhagyással végrehajtott gyilkosságokat kritizáló bizottság jövőre mindössze ötezer forintnyi forrást kapjon a költségvetésből. Az államfő azt javasolta, hogy a bizottságnak szánt pénzt fordítsák testkamerák beszerzésére a rendőrök számára.

Miért van ez a fickó ennyire rámozdulva a fiatalok dolgaira, főleg a fiúkéra? Maga pedofil?

– mondta Duterte a bizottság elnökének címezve. „Miért van ennyire elfoglalva a tizenévesekkel? Kétségeim vannak. Maga meleg vagy pedofil?” – kérdezgette az államfő Gascont, így folytatva: „Miért nem tud más ügyekkel foglalkozni, amik gyötrik ezt az országot?”

A Dutertét kritizálók szerint a rendőrök megölik azokat, akikkel szemben akár csak a gyanúja merül fel a drogbűncselekményeknek, az áldozatok többsége egyszerű fogyasztó vagy jelentéktelen mennyiséggel kereskedő személy. Duterte ezt visszautasította, mondván, a rendőrök csak önvédelemből ölnek. Az Emberi Jogi Bizottság régóta ember- és erőforráshiánnyal küzd, ami hátráltatja a gyilkosságok kivizsgálását.

Duterte közölte: nem hagy fel hadjáratával, amely szerinte szervezett bűnözők, és nem bűntelen tinédzserek ellen irányul. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik