Nagyvilág

Duterte utasította a rendőröket, öljék meg az idiótákat, akik ellenállnak

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki diktátor engedélyt adott a rendőröknek, hogy öljék meg az idiótákat, akik agresszívan ellenállnak a letartóztatásnak – írja a The Guardian.

Duterte hétfőn Manilában, a Hősök Temetőjében mondott beszédet két nappal azután, hogy több százan tüntettek egy, a drogháború ellen tüntető tinédzser halála miatt.

Múlt héten egy drogellenes razzia során veszítette életét egy déli falu polgármestere is, Duterte pedig most ennek apropóján szólt a település rendőrfőnökéhez, Jovie Espenidóhoz.

A küldetésetek megköveteli, hogy felülkerekedjetek a letartóztatott személyek ellenállásán. Ha ellenállnak, és teszik ezt agresszívan, akkor szabadon gyilkolhatjátok meg ezeket az idiótákat, ez az én parancsom a számotokra

– fogalmazott.

Hozzátette, a gyilkosság és a jogellenes emberölés tiltott, és hogy a rendőröknek kötelessége követniük a jogállamiság szabályait.

Duterte tavaly júniusban vette át a hatalmat a Fülöp-szigeteken, miután kampányában azt ígérte, halálos erőket vet be a bűnözés és a kábítószer elüldözéséért. Az eltelt egy évben már több ezren haltak meg a drogháborúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik