Nagyvilág

Meghalt a megerőszakolt 13 éves indiai kislány babája

Két nappal a születése után életét vesztette a megerőszakolt 13 éves lány gyermeke, akinek az indiai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte a terhességmegszakítást.

A lány pénteken 32 hetes terhesen adott életet császármetszéssel a babának. A csecsemőt azóta intenzív osztályon kezelték egy mumbai kórházban, de vasárnap elhunyt.

A fiatal édesanya apjának kollégáját szexuális erőszak vádjával vették őrizetbe.

Indiában csak a huszadik hétig lehet megszakítani a terhességet kivéve, ha az anya élete veszélyben van.

A lány esete bejárta a világsajtót, miután augusztus 9-én teljesen véletlenül egy orvosi vizsgálat során kiderült, hogy várandós.

A Legfelsőbb Bíróságra egy delhi ügyvéd adott be kérelmet az abortuszról. Szerdán történelmi ítélet született és engedélyt adtak a terhességmegszakításra.

Az orvosok azt javasolták, várjanak még két hetet, hogy a magzat tovább növekedhessen, de a bírók az azonnali megszakítás mellett határoztak, hogy a gyermek ne szenvedhessen további traumákat.

Mivel a terhessége előrehaladott állapotban volt, a terhességmegszakítás gyakorlatilag szülés volt, és császármetszéssel világra hozták a gyereket.

A csecsemő 1.8 kilogrammal született, azt nem tudni, mi okozta a halálát. A Times of India értesülései szerint légzési nehézségei voltak.  Más lapok arról írtak, hogy a család meglepően ragaszkodott a babához, és meg akarták őt tartani. 

A 13 éves anyukát értesítették a halálhírről, és egyelőre jól viseli.

Csak ez elmúlt hónapokban legalább három olyan eset történt, hogy egy megerőszakolt indiai gyermek a terhességmegszakítást kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.

Augusztusban egy tízéves lány szült az észak-indiai Csandígarh városában. Ő szintén 32 hetes terhes volt, de neki nem engedték meg, hogy elvetesse a gyerekét, mert túl kockázatos lett volna a számára.

Májusban egy szintén hasonló esetben Haryana államban egy mostohaapja által megerőszakolt lánynál hajtottak végre abortuszt. Ő húszhetes terhes volt.

Súlyos számok

  • Indiában 155 percenként megerőszakolnak egy 16 éven aluli gyermeket;
  • 2015-ben több mint tízezer gyereket erőszakoltak meg;
  • 240 millió Indiában élő lány ment férjhez még 18 éves kora előtt;
  • a gyerekek 53.22 százalékát zaklatták életében szexuálisan;
  • az erőszakolók 50 százaléka a gyerekek gondozója.

(BBC, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik