Nagyvilág

Jelöletlen tömegsírba temetett 400 gyereket egy katolikus árvaház Skóciában

Gyanúsan sok gyerek halt meg az apácák vezette intézményben, ahol volt lakók szerint mindennaposak voltak a bántalmazások.

Egy katolikus szervezet egy jelöletlen tömegsírba temetet el legalább 400 kisgyereket, akik az általuk vezetett árvaházban haltak meg, a skóciai Lanark városában – jelentette a helyi sajtó. Ez a BBC brit közszolgálati adó, valamint a Sunday Post című lap több hónapig tartó nyomozásából derült ki.

A Smyllum Park árvaházat a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Rendje üzemeltette, 1864 és 1981 között. Az intézménybe ez idő alatt több mint 11 ezer gyerek fordult meg, akik árvák voltak, vagy sanyarú sorsú családoktól érkeztek a katolikus apácák irányította árvaházba.

Az árvaház egykori lakói szerint az intézményben rendszeresek voltak a fizikai bántalmazások: az apácák ütötték, verték valamint nyilvános megszégyenítésekkel büntették az ott élő gyerekeket. Az árvaház egyike azoknak az intézményeknek, amelyek ellen egy skót kormányzati bizottság vizsgálódik, aminek feladata a különböző árvaházakban történt gyermekbántalmazások felderítése.

A gyerekholttesteket tartalmazó sírhelyet még 2003-ban találta meg az árvaház két volt lakója egy, a Smyllum Park közelében lévő temetőben. Azután a Rend képviselői eddig azt állították, hogy irataik szerint 120 gyerek halt meg az intézményben, de volt lakók biztosak voltak benne, hogy ennél jóval több gyerek halt meg az árvaházban.

A BBC és a Post újságírói a régi iratok átnézése után végül tényleg sokkal több, 402 halálesetről találtak feljegyzéseket. Közülük csak kettőnek a sírhelyét sikerült megtalálniuk. A halotti jegyzőkönyvekben csak a gyerekek nevei, születési idejük, valamint a halál oka szerepelt. A haláleseteket leginkább balesetek, és betegségek szerepeltek, valamint néhány esetben éhezés. A halálozási ráta a beszámolók szerint háromszor nagyobb volt, mint az országos átlag.

Az adatokból kiderült, hogy a meghalt gyermekek egyharmada öt évesnél fiatalobb volt, és csak két tucatnyian voltak 15 évesnél idősebbek. A legtöbb haláleset 1870 és 1930 között történt. Egyike volt az ott meghalt gyerekeknek az 1961-ben elhunyt Francis McColl. A 13 fiú halotti bizonyítványa szerint agyvérzés vitte el. Testvére azonban elmondta: ő úgy hallotta, azután hunyt el, hogy egy golfütővel fejen verték. Sírját pedig soha nem találta meg.

A túlélők és rokonok most azt követelik, hogy a hatóságok műszerekkel vizsgálják meg az érintett temetőt, hogy kiderüljön, pontosan hány gyermekholttest rejt az ott lévő tömegsír.

A Rend képviselői a még folyó kormányzati vizsgálatra hivatkozva nem kommentálták a tömegsírról szóló hírt. Korábban pedig azt közölték a nyomozókkal, hogy irataikban nem találták semmi nyomát annak, hogy az árvaházban bántalmazták volna az ott élő gyermekeket.

Egy, az áldozatokat tömörítő csoport szerint csak most fog napvilágra kerülni a „Smyllumban történt borzalmak igazi nagysága, amint a katolikus egyház sokáig elrejtett”  – írta a Guardian.

(Kiemelt fotó: Lanark Museum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik