Nagyvilág

Hatszáz holttestre bukkantak egy tömegsírban

iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
iszlam-allam(960x640).jpg (Array)

Közel hatszáz ember földi maradványaira bukkantak eddig az észak-iraki Tikrít közelében nemrég feltárt tömegsírokban. A halottak valószínűleg mindannyian az Iszlám Állam áldozatai, akikkel a dzsihadista szervezet még tavaly nyáron végezhetett.

“Ötszázkilencvenhét mártír földi maradványait exhumálták” – mondta sajtótájékoztatóján Mohamed al-Bajáti iraki emberi jogi miniszter. Szakértők szerint az áldozatok feltehetően azok közé a katonák közé tartoztak, akik a várostól északra fekvő Camp Speicher légitámaszponton szolgáltak, és akik 2014 júniusában elhagyták állomáshelyüket, majd az IÁ fogságába estek.

Az Iszlám Állam a maga részéről tavaly június közepén azt állította, hogy a támaszpont 1700 katonájával végzett. A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberi jogi szervezet szeptemberben ennél alacsonyabbra tette az áldozatok számát: értesülései szerint a támaszpont katonái közül legkevesebb 560-at gyilkoltak meg, de az sem kizárt, hogy 770-et.

Az iraki biztonsági erőknek április elejére sikerült visszafoglalniuk Tikrítet a szélsőséges iszlamistáktól. Azóta a hatóságok halottkémek bevonásával több tömegsírt is feltártak az észak-iraki városban. Az exhumált halottak közül sok katonai egyenruhában volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik