Nagyvilág

Egyre többet gyilkol a Boko Haram

boko-haram(960x640).jpg (Array)
boko-haram(960x640).jpg (Array)
A nigériai terrorszervezet bekábítószerezett lányokat kényszerít merényletek végrehajtására.

Több mint 380 embert ölt meg a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet a Csád-tó térségében április óta, kétszer annyit, mint az áprilist megelőző öt hónapban – tudatta kedden az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI szerint ennek egyik oka az, hogy a Boko Haram egyre több öngyilkos merényletet követ el, gyakran az általa elrabolt fiatal nőket és kislányokat felhasználva, főként Kamerun északi, és Nigéria északi és északkeleti részein. A szélsőségesektől elmenekült fiatal nők beszámolója szerint a terrorszervezet sok esetben kábítószert ad a lányoknak, így kényszeríti őket merényletek végrehajtására.

Kamerunban például heti rendszerességgel hajtanak végre öngyilkos merényleteket az iszlamisták, ennek lehetséges oka az AI szerint az, hogy miután a nigériai hadsereg korábban kiűzte a Boko Haram fegyvereseit az északkelet-nigériai Sambisa erdőségből, a szélsőségesek egy része az észak-kameruni Mandara-hegység környékén vetette meg a lábát.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította. A széttöredezett terrorcsoport ezért gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett civileket és polgári intézményeket kezdett támadni.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni – tette hozzá az AI. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik