Nagyvilág

31 halászt ölt meg a Boko Haram

A terrorszervezet a Csád-tó nigériai partján rendezett mészárlást.

A szélsőségesek szombaton követték el a támadásokat Duguri és Dabar Wanzam szigeteken, ahová a közeli Baga város környékéről rendszeresen járnak halászok. A térség a külvilágnak szinte teljesen elérhetetlen a kommunikációs csatornák hiánya miatt, ezért a támadásról is csak két nappal később, hétfőn tudta értesíteni a hatóságokat az egyik halász.

Elmondása szerint a fegyveresek két csoportban támadtak, egy halászt életben hagytak, neki kellett a holttesteket Bagára szállítania azért, hogy elrettentsék az ottani lakosságot attól, hogy a Csád-tóhoz járjanak halászni vagy kereskedni. Bár a nigériai hadseregnek 2015 februárjában sikerült ellenőrzése alá vonnia a várost, a környéket továbbra is a Boko Haram uralja.

A Csád-tó kis szigeteit a szélsőségesek rejtett bázisokként használják. A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcokban már több mint 20 ezren haltak meg, 2,6 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására. A konfliktus tönkretette a térség gazdaságát, ami miatt a helyiek nagy része nem jut elegendő élelemhez. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik