Nagyvilág

„Egy autó mögé kötve vonszoltak volna halálra, ha szökni próbálok”

Vallomást tett a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon Catherine Share, Charles Manson egykori követője, augusztus 31-én. A nő azt mondta, hogy a Manson-családból nem mindenkinek lehetett csak úgy kilépni. Neki például lassú és fájdalmas halált ígért a szektevezér arra az esetre, ha megpróbálta volna elhagyni. Vadásztak volna rá, és egy autóhoz kötözve visszavonszolják vissza a táborba, ha elkapják.

A hátborzongató vallomás közel ötven évvel az után hangzott el, hogy az erőszakos és manipulatív Charles Manson követői megöltek hét embert, közöttük Sharon Tate színésznőt, a filmrendező Roman Polanski várandós feleségét.

Jelenleg Leslie Van Houten ügyében zajlik kegyelmi tárgyalás. Az életfogytiglani büntetését töltő nő volt Manson legfiatalabb híve, 19 évesen vett részt Leno és Rosemary LaBianca brutális meggyilkolásában, 1969 augusztusában. Egy új kaliforniai törvénymódosítás értelmében azok, akiket 23 éves koruk előtt elkövetett bűncselekményekért ítéltek el, kérvényezhetik, hogy a bíróság megvizsgálja, mekkora szerepet játszott az ügyükben a fiatal koruk.

Share, aki nem vett részt a gyilkosságokban, azt mondta, nem tudja, hogy Manson Van Houtennek is megtiltotta-e a távozást, abban azonban biztos, hogy többen voltak, akiket soha sem engedett volna el maga mellől.

Az elmúlt majd ötven évben mintarabként viselkedő Van Houten többször próbálkozott már kegyelmi kérvénnyel. A legutóbbit tavaly utasította el Jerry Brown, kaliforniai kormányzó. A politikus azzal indokolt, hogy Van Houten még mindig nem tudja megmagyarázni, hogyan vált egy prominens, szerető család, fényes jövő előtt álló gyermekéből szektás gyilkossá.

Tavalyi meghallgatásán a Van Houten ismét elmondta, hogy Manson úgy hitte, Amerika egy faji háború, a „Helter Skelter” (a kifejezés egy Beatles dal címe) küszöbén áll. A gyilkosságokkal ennek a kirobbanását akarta siettetni. A terv az volt, hogy Manson és a hívei a sivatagban, földalatti óvóhelyeken vészelik át a pusztítást, aztán az újjáépítés során az élre állnak.

(Képünkön Leslie Van Houten 2002-es meghallgatása, fotó: Europress)

(via Time)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik