Nagyvilág

Miközben a világ Texasra figyel, 41 millió embert fenyegetnek áradások Ázsiában

Legkevesebb 1200-an meghaltak az Indiában, Bangladesben és Nepálban pusztító monszuneső következtében az utóbbi napokban.

A segélyszervezetek éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy tiszta vízzel, élelemmel, gyógyszerekkel és menedékkel lássák el azt a több tízezer károsultat, akiknek otthonát, iskoláját, kórházát teljesen lerombolta a monszun.

Az áradások miatt utak, hidak és repülőterek rongálódtak meg, ezáltal elérhetetlenné téve bizonyos régiókat.

Az ENSZ legfrissebb becslései szerint Indiában 32 millió, Bangladesben 6,9 millió, Nepálban pedig 1,7 millió embert érint közvetlenül a természeti katasztrófa. A Vöröskereszt még ennél is magasabbra, 8,6 millióra teszi a bangladesi károsultak számát.

(Fotó: NurPhoto/Caisii Mao)

Közel kétezer orvosi csapatot vetettek be a mentéseknél, miközben az ország közel egyharmada víz alá merült.

Beszámolók szerint Indiában a társadalom idősebb része az 1980-as évek vége óta nem találkozott ilyen áradásokkal, a fiatalok pedig még sosem tapasztaltak hasonlót.

Hanna Butler, a Vöröskereszt munkatársa szerint a helyieket senki nem figyelmeztette a veszélyre, egyik éjszaka egyszer csak elkezdett esni az eső. Mindenkinek el kellett hagynia az otthonát anélkül, hogy bármit is magával vihetett volna. Az érintettek túlélési üzemmódba kapcsoltak, jelenleg csak a holnapra gondolnak.

Globális világban élünk, ahol rengeteg minden történik jelenleg, de az embereknek tudniuk kell, mi zajlik Indiában, Bangladesben és Nepálban

– mondta az Independentnek.

Képünkre kattintva galéria nyílik:

Galéria
Fotó: NurPhoto/Mamunur Rashid

Az áradások miatt tulajdonképpen megállt az élet Mumbaiban, India szórakoztató és pénzügyi központjában, ahol csütörtök reggelre egy épület is összedőlt.

Mint ismert, Texasban tombol a Harvey hurrikán, eddig legkevesebb 31 ember halálát okozva.

Élő adásban szidta a texasi hurrikán elől menekülő anyuka a CNN riporterét
Alig ért be a menhelyre kisgyerekeivel, amikor a hírtévé riportere kérdezgetni kezdte. A végén már teljesen kiborulva szidta, amiért mikrofont dugtak az arcába.

Kiemelt kép: NurPhoto/Mamunur Rashid

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik