Nagyvilág

Elengedték a spanyolok a Törökország kérésére őrizetbe vett írót

A német külügyminiszter szerint rettenetes lenne, ha Erdogan Európa másik végéből el tudná érni, hogy börtönbe kerüljenek az őt kritizálók.

Szabadlábra helyezték a spanyol hatóságok Dogan Akhanli német állampolgárságú török írót, akit előző nap vettek őrizetbe Törökország kérésére – közölte az író ügyvédje.

Ilias Uyar szerint védencét azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy nem hagyhatja el Madridot és minden héten jelentkeznie kell a rendőrségnél.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter üdvözölte Dogan Akhanli elengedését. „Rettenetes lenne, ha Törökország Európa másik végéből is ki tudná eszközölni, hogy börtönbe kerüljenek olyan emberek, akik szót emelnek Erdogan elnök ellen” – üzente közleményében a német külügyminiszter és hozzátette, hogy az ügyben teljes mértékben bízik a spanyol igazságszolgáltatásban.

Sigmar Gabriel az őrizetbe vétel után telefonon beszélt Alfonso Dastis Quecedo spanyol külügyminiszterrel az esetről, és azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a spanyol hatóságoknak nem érdemes sietniük az író kiadatásával, valamint az esetleges kiadatási eljárás intézésébe be kell vonniuk Berlint is. Arra kérte Quecedót, hogy a spanyol hatóságok mielőbb engedélyezzenek Akhanli számára német konzuli segítséget.

A török származású, Németországban élő és német állampolgársággal rendelkező Dogan Akhanli írót szombaton vették őrizetbe grenadai házában Törökország kérésére. Akhanlit 2011 októberében távollétében egy török bíróság felmentette a rablógyilkosság vádja alól, de az ítéletet később felfüggesztették. Azzal vádolják, hogy 1989-ben Isztambulban részt vett egy pénzváltó elleni rablógyilkosságban. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a vádat melegítették-e fel ellene vagy valami egyébbel vádolják.

Ügyvédjének közlése szerint az író ellen az Interpolnál úgynevezett Red Notice (vörös megjegyzés) van érvényben, amellyel arra lehet egy országot felszólítani, hogy találja meg és átmenetileg vegye őrizetbe az illetőt. Ez azonban nem egyenlő a nemzetközi elfogatóparanccsal.

Az 1957-ben született török író műveiben többek között az örmények törökországi üldözésével foglalkozott. Németországban nagy felzúdulást okozott az őrizetbe vétele, ami – megfigyelők szerint – még jobban kiélezheti Törökország és Németország amúgy sem baráti viszonyát. A Spiegel német hírmagazin szerint a német biztonsági hatóságok az esetet egy újabb Németország-ellenes török lépésként értékelik. A PEN nemzetközi írószervezet „egyértelműen politikailag motivált” eljárásnak minősítette az ügyet. Sascha Feuchert, a PEN alelnöke felszólította a spanyol hatóságokat, hogy semmiképpen se adják ki az írót Törökországnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik