Nagyvilág

Navalnij kitálalt a Kreml-szóvivő fiáról

Munkája és érettségije sincs, csak luxusautói és luxusingatlanjai.

A Kreml szóvivőjének fia tisztázatlan forrásból tett szert jelentős vagyonra – állítja Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista.

Dmitrij Peszkov 27 éves elsőszülött fia, Nyikolaj Choles (aki brit nevelőapja családi nevét viseli) nem dolgozik sehol, érettségije sincs, mégis van egy Teslája, amit Peszkov használ, emellett egy Range Rovere, egy Ferrarija, egy Mercedese és egy Harley Davidsonja. Rendelkezik egy 110 négyzetméteres, gyönyörű panorámájú lakással Moszkva belvárosában, és idén adott túl az előkelő Rubljovka negyedben lévő luxusingatlanján.

Nyikolaj él-hal az egzotikus külföldi utazásokért is, lehetőleg magánrepülőgépen, vagy az utasszállítók luxusosztályain teszi meg a nagyobb távolságokat.

Navalnij elmondta: az elnöki szóvivő fia több mint egy évtizedig élt Nagy-Britanniában, ahol 2009-ben kétrendbeli garázdaság miatt egy évet le kellett ülnie. Oroszországba 2011-2012 körül tért vissza, ahol 2014-ben a saját otthonában megverte 71 éves nagyanyját. Az ellenzéki aktivista kinyomozta, hogy Nyikolaj 14 hónap alatt 116 közlekedési kihágást hajtott végre, amiért soha nem vonták komolyan felelősségre.

Arról is beszámolt, hogy Peszkov fia a hazatérését követően rövid időre felbukkant az RT állami tévécsatorna riporterei között, majd kreatív igazgatóként tevékenykedett egy küzdősportokkal foglalkozó cégnél, amelynek tulajdonosa Peszkov dúsgazdag barátja, Zija Magomedov. Idén egy olyan energetikai cég nyilvántartásában bukkant fel a neve, amely jelenleg semmilyen tevékenységet sem folytat.

Navalnij az elmondottakból azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországban önerőből felemelkedni lehetetlen, a jó életre esélye csak a korrupt hivatalnokok hozzátartozóinak van.

Az ellenzéki aktivista indulni tervez a jövő évi elnökválasztáson, noha a hivatalos álláspont szerint ezt nem tehetné meg, mert korábban gazdasági bűncselekménnyel vádolták meg és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, így 2021-ig nem jelöltetheti magát. A 41 éves jogász azonban azzal érvel, hogy az alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akit büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik