Nagyvilág

Napokon belül elkészül Észak-Korea terve Guam megtámadására

Kim Dzsong Un rakétái a sziget közelében csapódhatnak be.

Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti az amerikai fennhatóság alatt lévő csendes-óceáni sziget, Guam elleni rakétatámadás tervét, utána már csak Kim Dzsong Un döntésétől függ, hogy elindítják-e a támadást – jelentette a Koreai Központi Hírügynökség.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök szokatlan hangnemet ütött meg, amikor olyan tűzzel és haraggal fenyegette meg Észak-Koreát, amilyet még nem látott a világ. Phenjan pedig szerdán azt közölte, komolyan mérlegeli, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival mérjen csapást Guamra, ahol az amerikai haderőnek jelentős katonai létesítményei vannak.

Obama hibáját követhette el az Észak-Koreát fenyegető Trump
Sosem látott tüzet ígért az amerikai elnök, felbolydult a közvélemény, de a szakértők kételkednek abban, hogy nagyobb lenne a valós fenyegetés.

Az észak-koreai hírügynökség Trump fenyegetését zagyvaságok tömkelegének nevezte, és azt írta, képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy olyan őrülttel, mint az amerikai elnök, csak nyers erővel lehet hatni rá. Az észak-koreai hadsereg stratégiai erőinek parancsnokát idézve közölték: a Guamot célzó rakéták átrepülnek majd több japán prefektúra fölött, 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, végül Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak az óceánba.

A tokiói Keió Egyetem professzora, Okonogi Maszao azt mondta, szerinte Észak-Korea arra figyelmeztet, hogy változások várhatók rakétakísérleti programjában, talán azt tervezik, hogy a kísérletképpen elindított rakéták már nem a Japán-tengerbe fognak becsapódni, hanem Guam környékén. De a bejelentés burkolt üzenete az lehet, hogy ez nem valódi támadás lesz – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik