Nagyvilág

Maduro „nemzetgyűlése” a nemzeti gárdával túrta ki a parlamentet

A hadsereg támogatását élvező venezuelai diktátor lényegében megfosztotta hatalmától az ellenzéki többségű törvényhozást.

A Nicolás Maduro venezuelai elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés kedden a nemzeti gárda segítségével megszállta a caracasi parlament épületét, kizárva az ellenzéki többségű törvényhozás tagjait.

A dpa német hírügynökség szerint az intézkedéssel a venezuelai vezetés a parlamentet végleg megfosztotta hatalmától. A nemzeti gárda, amelynek alakulatai a törvényhozás védelmét látják el, a nap folyamán lezárták a parlament épületét, és nem engedték be a honatyákat. Ezt követően az alkotmányozó nemzetgyűlés ült össze abban a teremben, ahol eddig a törvényesen megválasztott parlament képviselői tanácskoztak.

A pénteken megalakult alkotmányozó nemzetgyűlés korábban ugyanabban az épületben ülésezett, mint a képviselők, csak egy másik teremben.

A képviselők közölték: keddre virradóra katonák hatoltak be a parlament helyiségeibe, hogy a Maduro által összehívott testület zavartalanul megkezdhesse tevékenységét. Az alaptörvény módosításával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés fölérendelt állami szervként gyakorlatilag megfosztotta hatalmától a törvényhozást. Ennek ellenére hétfőn a képviselők még a parlament épületében tanácskozhattak.

Az ellenzék uralta venezuelai parlament kinyilvánította: nem hajlandó elismerni az alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen döntését sem. „Ez a kormány olyan helyiségekbe tör be, amelyeket sosem tudna törvényes úton elfoglalni” – jelentette ki Stalin González, az ellenzéki frakció vezetője

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett egy hete választották meg azt az 545 tagú, úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést, amely Maduro kijelentése szerint az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik