Külföld

Elmozdították hivatalából a kormányt vizsgáló venezuelai főügyészt

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 08. 05. 18:13

Korábban a témában:

A caracasi székhelyű alkotmányozó nemzetgyűlés egyhangúlag elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyészt szombaton. A főügyész sokáig kitartóan támogatta a szocialistákat, de végül Nicolás Maduro elnök ellen fordult. Az 545 tagból álló, vasárnap megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát.

Luisa Ortega Díaz a hét közepén jelentette be, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a Nicolas Maduro vezette venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

Díaz hivatalát az alkotmányozó nemzetgyűlés döntése nyomán az eddig emberi jogi ombudsmanként dolgozó Tarek William Saab veszi át. Az ellenzék bírálta Saabot, mert szemet hunyt a hatósági túlkapások fölött. “Az alkotmányozó nemzetgyűlés megoldja Maduro politikai gondjait, kvótákat határoz meg és felkoncolja az intézményeket” – mondta José Manuel Olivares ellenzéki törvényhozó, miután értesült Ortega sorsáról.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmát egy politikai intézmény sem korlátozhatja; a testületnek jogában áll átírni az alaptörvényt, átrendezni az állami intézményeket és engedélyezheti Madurónak a rendeleti kormányzást.

Eközben az 1991-ben alapított Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, és sürgették Madurót, hogy engedje szabadon a foglyokat és azonnal indítsa el a politikai átmenetet. A rendelkezést csak akkor függesztik fel, ha a többi tag úgy látja, hogy Venezuelában helyreállt a demokratikus rend.

“Azt mondjuk: elég volt! Elég volt a halálból, elég volt az elnyomásból. Nem engedhető meg a nép ilyen mértékű kínzása” – hangsúlyozta Aloysio Ferreire brazil külügyminiszter a Mercosur ülése után.

A szervezet alapító okirata nem rendelkezik a tagkizárásról. A Mercosur decemberben egyszer már felfüggesztette Venezuela tagságát, de a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása, valamint a folyamatos tüntetések és az ellenzéki hangok elfojtása nyomán tovább szigorított álláspontján.

Maduro a felfüggesztés bejelentése után röviddel úgy nyilatkozott egy argentin rádióadónak, hogy országát sohasem fogják kizárni a Mercosurból.
“Venezuelát nem fogják kizárni a Mercosurból. Soha. Ez olyan lenne, mintha kivágnának minket a térképről és száműznének Latin-Amerikából. Mi vagyunk a Mercosur, lelkünkkel, szívünkkel és életünkkel” – mondta a szocialista vezető a Radio Rebelde argentin rádióadónak. Maduro azt bizonygatta, hogy a “puccsot szító” brazil “oligarchia” és a “nyomorúságos” argentin kormány erőfeszítései kudarcba fognak fulladni.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását a nemzetközi közösség számos tagja elítélte. Megfigyelők szerint a testület Nicolás Maduro elnök egyik újabb próbálkozása hatalma kiterjesztésére. Április óta folyamatosak a zavargások a gazdasági és belpolitikai válság sújtotta országban, az utcai összecsapásokban legalább 120-an meghaltak és több mint kétezren megsebesültek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.