Nagyvilág

Hét országba juthatott rovarirtóval szennyezett tojás

A Politico azt írja, Brüsszel arra figyelmeztet, hogy a rovarirtó szerrel szennyezett tojások hét európai országba is eljuthattak. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, Hollandia, Belgium és Németország is figyelmeztetett több uniós államot, hogy export útján eljuthatott hozzájuk is a mérgezett tojásból.

A holland hatóságok a svédeket és a svájciakat figyelmeztették, Németország pedig a franciáknak és az Egyesült Királyságnak küldött jelzést erről.

Az érintett országok eddig:

  • Hollandia
  • Belgium
  • Németország
  • Svájc
  • Franciaország
  • Svédország
  • Egyesült Királyság

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szerdán szólította fel az ország lakosságát arra, hogy a Fipronil mérgező rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától. 

A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül szerdáig 27 helyen szennyezett tojásokat is találtak. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtószerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert. Az Aldi pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban és az üzletlánc már a hét eleje óta nem vesz tojást a bezárt holland telepekről.

Pénteken az Aldi bejelentette, kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban a Hollandiában rovarirtóval szennyezett tojások miatt kitört botrány miatt.

Az Aldi Magyarország tájékoztatása szerint üzleteiben csak magyarországi forrásból származó tojás kapható.

A Nébih azt közölte, nem merült fel a jelenlegi információk alapján, hogy Magyarország érintett lehet a “holland tojásügyben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik