Gazdaság

Az Aldi az összes tojást kivonta a forgalomból Németországban

Rovarirtó szernek semmi keresnivalója a tojásban – közölte a szövetségi hivatal.

Az összes tojást kivonja a forgalomból Németországban az Aldi, miután Hollandiában rovarirtóval szennyezett tojások miatt tört ki botrány. Az áruházlánc közölte: óvintézkedésről van szó, ezentúl csak olyan tojásokat fognak árusítani, amelyeknél bizonyított, hogy nem szennyezettek.

Az Aldi már hét eleje óta nem vesz tojást a bezárt holland telepekről. Közölték: az intézkedés átmenetileg ellátási zavarokhoz vezethet.

Felfüggesztik a tojásevést Hollandiában
Milliószám kerültek rovarirtó szerrel mérgezett tojások a boltok polcaira.

Az alsó-szászországi miniszter pénteken a ZDF-nek azt mondta, a korábban becsült hárommillió tojásnál sokkal több, akár tízmillió is érintett lehet a szennyezésben. Vizsgálják azt is, hogy szennyezett csirkehús lehet-e a piacon.

A szövetségi mezőgazdasági miniszter szerint 12 tartomány érintett a szennyezésben. A szövetségi kockázatértékelő hivatal szerint a vizsgált tojásokban a szennyezés mértéke nem éri el az egészségre veszélyes szintet, de leszögezték, hogy rovarirtó szernek semmi keresnivalója a tojásban.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal szerdán arra szólította fel az ország lakosságát, hogy átmenetileg tartózkodjanak a tojás fogyasztásától. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik