Nagyvilág

Sokkoló videó arról, hogy értéktelenedik el a pénz

2013-ban még 629 venezuelai bolivart adtak 20 amerikai dollárért, egy évre rá már 1521 bolivart, egy évre rá 13 648-at, aztán 20 216-ot, idén pedig már 195 755-öt.

Hétvégén több mint nyolcmillió venezuelai állampolgár vett részt az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán a Nemzeti Választási Tanács vasárnap késő éjjel közzétett adatai szerint.

Tibisay Lucena, a Nemzeti Választási Tanács elnöke úgy tudja, hogy 8 089 320 ember, azaz a választópolgárok 41,53 százaléka ment el voksolni vasárnap.

Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek. Egy közvélemény-kutató intézet megjegyezte: 2,6 millió kormányzati alkalmazott dolgozik Venezuelában, akikre nyomást gyakorolhattak annak érdekében, hogy elmenjenek választani.

“Ha nem lenne olyan tragikus, (.) ha nem jelentene még mélyebb válságot, a választási tanács adata akár meg is nevettethetne minket” – írta a Twitteren Freddy Guevara ellenzéki vezető.

A venezuelai választási hatóságok adatai eddig általában véve megbízhatóak és pontosak voltak. A mostani bejelentés olaj a tűzre a Nicolás Maduro elnök hívei és ellenzéke között kettészakadó, politikai és gazdasági válság sújtotta országban.

Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim.

Maduro pártja 5500 kormánypárti jelöltet indított az 545 fős alkotmányozó gyűlésbe, amelynek az lesz a feladata, hogy újraírja az ország alkotmányát. Az elnök szombaton azt mondta, a gyűlésnek “bármi mást túlszárnyaló” hatalma lesz. Vasárnap pedig arról beszélt, hogy az alkotmányozó gyűléssel “a harc új korszaka” köszönt be.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már legalább 125-en meghaltak, több mint kétezren pedig megsebesültek. Csak vasárnap 10 ember vesztette életét az utcákon a caracasi főügyészség információi szerint, miközben az ellenzék egyik vezéralakja, Henrique Capriles hétfőre és szerdára is utcára hívta híveit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik