Nagyvilág

Orbánék felé billent a brüsszeli patikamérleg

patika (patika)
patika (patika)
Lezárták a patikaliberalizáció leállítása miatt indított kötelezettségszegési eljárást.

Öt év után további kötelezettség nélkül zárult az eljárás, amit Brüsszel a gyógyszertárak tulajdonlása miatt indított – írja a Magyar Idők. A lapnak a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke azt mondta, az Európai Bizottság egyszerűen nem talált fogást a szabályozáson, amely alapján mára minden magyar patikában gyógyszerész a többségi tulajdonos.

Hankó Zoltán emlékeztetett rá, hogy a testület a kétezres évek elején a gyógyszertár-alapításra és -tulajdonlásra vonatkozó piacnyitási ajánlásokat fogalmazott meg, ha azokat egy tagállam nem teljesítette, kötelezettségszegési eljárást indított, de az Európai Bíróság 2009-ben kimondta, az egészségügy, azon belül a gyógyszertári szolgáltatások körében a szabályozás tagállami jogkör.

Az MSZP-SZDSZ-kormány idején hozott patikaliberalizációs törvényt 2010-ben átírták, elfogadva, hogy 2017 elejére fokozatosan gyógyszerészi tulajdonba kell adni a patikákat. A pénzügyi befektetők érdekeltségébe tartozó gyógyszertárláncok magyar és európai jogi fórumokon támadták az új szabályt, az Európai Bizottságnál panaszt tettek, amely kötelezettségi eljárást indított.

Hankó Zoltán néhány éve attól félt, hogy az állam sok üzletben szerez tulajdont, és a patikákban átveszi a szakmai irányítást.

Patika(2)(960x640)(1).jpg (Patika)
Ígérik, nem lesz patikamutyi
A gyógyszerész kamara elnöke nem feltételezi a jelenlegi kormányról, hogy átlagon felüli áron vásárol üzletrészeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik