Gazdaság

Ígérik, nem lesz patikamutyi

Patika(2)(960x640)(1).jpg (Patika)
Patika(2)(960x640)(1).jpg (Patika)

A gyógyszerész kamara elnöke nem feltételezi a jelenlegi kormányról, hogy átlagon felüli áron vásárol üzletrészeket.

Hankó Zoltán  a Magyar Hírlapnak adott interjút, ahol elmondta: félnek attól, hogy az állam sok üzletben szerezhet tulajdont, a szerepvállalása tartós lesz, a patikákban átveszi a szakmai irányítást, és a többihez képest kedvezőbb szabályozási feltételeket biztosít a saját gyógyszertárainak.

Megjegyezte, a témában zajló országos fórum minden eddigi állomásán előkerült az elővásárlási jog, és Horváth Zsolt miniszteri biztos mindenütt igyekezett eloszlatni az aggályokat.

Úgy vélekedett, sok múlik a részletszabályokon, amelyeknek a kidolgozása most folyik. A kormányrendelet feladata az elővásárlási jog gyakorlásával, a pályáztatással és a majdani pályázatok elbírálásával kapcsolatos eljárási szabályok megalkotása. Normatív szabályozás készül, amellyel az egyik deklarált szándék éppen az átláthatóság megteremtése, és az eddigi “mutyik” felszámolása – jelentette ki.

Arra az aggályra, hogy a patikusoknak a kedvező hitelfeltételek ellenére sem lesz elég pénzük ahhoz, hogy tulajdonrészt vásároljanak, kifejtette: “Nem félek attól, hogy egy reális áron megvásárolt patikai üzletrész vételára a gyógyszerész számára ne lenne kitermelhető. Az persze elképzelhető, hogy egyes tulajdoni hányadokat irreális áron próbálnak értékesíteni. Ilyen üzletbe tehát nem célszerű patikusként beszállni, de a jelenlegi kormányról sem feltételezhető, hogy hogy átlagon felüli áron vásárol üzletrészeket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik