Nagyvilág

Tagad a pápa pedofíliával vádolt főtanácsadója

A gyermekek megrontásával vádolt bíboros ártatlannak vallotta magát.

A katolikus egyház szempontjából nagyon fontos per kezdődött el Melbourne-ben. A bíróság előtt ártatlannak vallotta magát az évtizedekre visszanyúló, többrendbeli szexuális erőszak vádjában George Pell ausztrál bíboros. A vatikáni pénzügyek első számú felelősének ügyvédje a zsúfolásig telt tárgyalóteremben védence nevében kijelentette:

Pell bíboros minden vádban ártatlannak vallja magát, és élni fog az ártatlanság vélelmével.

Az első meghallgatás alig öt percig tartott. A tárgyalást vezető Duncan Reynolds bíró október 6-ra tűzte ki a következő meghallgatást. A 76 éves bíborosnak és ügyvédeinek bíróságra érkezésekor és távoztában is útját állta a sajtó, de Pell semmit sem mondott az újságíróknak.

Az ausztrál bíboros a Szentszék gazdasági titkárságának prefektusa, Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója. Ő legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló pedofil ügyeinek botránysorozatában.

A bíróságnál jelen volt néhány támogatója és tucatnyi tüntető is különböző transzparensekkel, amelyek közül az egyiken az állt: “Nem bújhatsz el”.

Az ausztrál rendőrség idén június végén jelentette be, hogy vádat emeltek a bíboros ellen. Pell a bejelentést követően közleményben és sajtótájékoztatón is tagadta az ellene felhozott vádakat. A 76 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt.

Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának. Pellt régóta azzal gyanúsítják, hogy érseksége idején elnézte a papság pedofil ügyeit, az utóbbi években pedig ő maga került a nyomozások középpontjába, mert többen őt is megvádolták a gyermekkorukban ellenük elkövetett nemi erőszakkal.

A katolikus egyházfő korábban zéró toleranciát hirdetett a gyerekmolesztálók ellen.

Szigorúan meg kellene büntetni a szexuális visszaélések elkövetőit.

Ferenc pápa a pedofília harcos ellenzője, többször kikelt a katolikus egyházi berkekben sem ismeretlen jelenség ellen, elődje, XVI. Benedek pedig bocsánatot is kért a az ausztrál katolikus papok és szerzetesek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekért. Pell ügyéről az egyházi botrányokról és Ferenc pápa belső harcairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kiemelt képünkön Pell bíboros (AFP/Alberto PIZZOLI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik