Külföld
Australian Cardinal George Pell looks on as he makes a statement at the Holy See Press Office, Vatican city on June 29, 2017 after being charged with historical  sex offences in a case that has rocked the church.
Cardinal Pell says on June 29 that he will return to Australia to face sex abuse charges. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI

Bíróság elé áll Ferenc pápa pedofíliával vádolt jobbkeze

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 07. 10. 15:46

George Pell egészségi állapota mégis lehetővé tette, hogy elutazzon Ausztráliába. Az egyház szempontjából nagyon fontos per jön.
Korábban a témában:

Visszatért Ausztráliába a 76 éves George Pell kardinális, Ferenc pápa pénzügyi jobbkeze, akit gyermekek megrontásával vádolnak – írja a New York Times. Pell bíróság elé fog állni, amiben volt némi rizikó, ugyanis korábban jelezte, egészségi állapota nem biztos, hogy lehetővé teszi a Rómából kiinduló hosszú repülőutat.

A gépe egy szingapúri átszállás után szállt le Sydney-ben, ahol szövetségi rendőrök várták. A kardinális tagadja a vádakat, amik amúgy hosszú évekkel ezelőtt történt ügyekre utalnak. Pellt amúgy nem vették őrizetbe, de kötelező megjelennie a bíróság előtt július 26-án, Melbourne-ben.

Pell szóvivője elmondta, nem meglepetés, hogy a katolikus elöljáró visszatért Ausztráliába, mivel tisztázni szeretné magát a vádak alól. Korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta, karaktergyilkosság zajlik ellene.

Véletlen egybeesésnek nevezte az egyházi személyek gyerekekkel való visszaéléseit vizsgáló bizottság azt, hogy épp most hozták nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amik bizonyítják, hogy az egyház eltussolta az ilyen pedofil ügyeket. A publikált dokuk között szerepelnek e-mailek és levelek is.

A bizottság szerint 1980 és 2015 között mintegy 4000 olyan eset történt, amikor valaki jelezte, hogy abúzus érte valamely egyházi intézményben. Még sokkolóbb adat, hogy a katolikus papok 7 százalékát meggyanúsították abúzussal. A bizottság előtt amúgy nem jelent meg maga Pell, aki a melbourne-i, majd a sydney-i püspökségeket vezette. Az áltozatok mindenesetre örülnek, hogy végre igazságot szolgáltatnak az ügyükben.

Pell ügyéről és az egyház egyre több viselt dolgáról, na meg Ferenc pápa belső harcairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.