Nagyvilág
AUSTRIA KERN

Az osztrák kancellár az Orbán-kormányról: „Gyújtogatók vannak a házunkban”

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 26. 20:52

Christian Kern szerint az uniós támogatásokkal lehetne rábírni Magyarországot és Lengyelországot, hogy tagozódjanak be egy közös európai politikára.

Csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását, ha megsértik az EU szabályait – jelentette ki az osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapnak nyilatkozva.

A következő uniós költségvetés lesz a „D-nap” – mondta Christian Kern a normandiai partraszállásra utalva, amely a nácik elleni harc fordulópontja volt a második világháborúban. „Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője 14 milliárd euróval vagy 6 milliárd euróval, mint Lengyelország és Magyarország. A németek és az osztrákok ezt nem fogják elfogadni” – közölte a kancellár.

Kern üdvözölte, hogy a lengyel államfő „a civil társadalom nyomására” megtagadta az igazságügyi reformról szóló három törvényjavaslat közül kettő aláírását. Hozzátette ugyanakkor, hogy Lengyelország és Magyarország hajlandósága az európai szabályok betartására nagyon alacsony. Ez megmutatkozik a menekültek tagállamok közötti elosztásának ügyében is, amiből a két ország teljesen kivonja magát.

A kancellár azt is elfogadhatatlannak tartja, ha azt mondják, hogy Európán belül létezik egy illiberális demokrácia és egy illiberális társadalommodell. Szerinte a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban „gyújtogatók vannak a házunkban”.

Az osztrák szociáldemokraták elnöke szerint a varsói és budapesti kormányokkal szemben két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy ezeket a rezsimeket és kormányokat leváltják, és akkor magától megoldódik a probléma, de úgy véli, ehhez nem érdemes túlzott reményeket fűzni, tekintettel mindarra, ami az ellenzékkel és a sajtószabadsággal történik.

A másik megoldás az lehet, hogy megpróbálják rábírni őket arra, hogy betagozódjanak egy közös európai politikába. Ehhez lehetne felhasználni az uniós támogatásokat – fejtegette Kern az interjúban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.