Nagyvilág

Amerika nem ragaszkodik Aszad mielőbbi eltávolításához

De nem hiszik, hogy elérhető a valódi béke, amíg a szíriai elnök hatalomban marad.

Az Amerikai Egyesült Államok nem ragaszkodik a szíriai elnök azonnali eltávolításához, a hat éve tartó polgárháború végére politikai megállapodással szeretnének pontot tenni – erről beszélt Donald Trump belbiztonsági tanácsadója csütörtökön.

„Nem hiszem, hogy fontos lenne számunkra, hogy azt mondjuk, először Bassár el-Aszadnak kell távoznia” – jelentette ki Tom Bossert egy coloradói biztonsági fórumon. Hozzátette: azt mindenképpen szeretnék, ha egy ponton Aszad már nem maradna elnök.

A nemrég megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron hasonlóan felpuhított álláspontot képvisel, ő ugyancsak azt mondta, hogy Aszad távozása nem előfeltétele a szíriai békemegállapodásnak.

Bossert hangsúlyozta, a Trump-kormányzat továbbra is azt gondolja, hogy Aszad hatalomban maradása nem kedvez a szíriai békének. A tanácsadó azután szólalt meg, hogy a hírek szerint Donald Trump leállíttatta azt a titkos CIA-műveletet, amelynek keretében felfegyverezték és kiképezték az Aszad-rezsim ellen harcoló szíriai felkelőket. (Szabad Európa Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik