Pénzügy

Még jobban pörögnek az eladó lakások

Jól indult az év az ingatlanpiacon, jóval több lakást sikerült eladni, megvásárolni, mint az előző évben. A pezsgés úgy tűnik, kitarthat egész évben. Kedden is számos lakás került eladó sorba, ezek közül szemezgettünk.

Álmai házát keresi?

Több mint másfélszer annyi (10 776) ingatlan cserélt gazdát idén februárban, mint egy évvel ezelőtt, amikor az adás-vételek száma jóval 7 ezer alatt volt országszerte. A szezonalitásnak megfelelően indult eddig az év: az idei januárt mintegy 20 százalékkal meghaladó februári forgalmat mért a Duna House.

Így ha jelentősebb esemény nem lép közbe, akkor az ingatlanos cég szerint az idei forgalom akár a 140 ezres adás-vételi darabszámot is elérheti. Ez pedig már erősen megközelítheti az ideális tranzakciószámot, ami a hazai népességszám és lakásállomány mérete alapján 150-170 ezer körül van. Lefordítva a dolgot: úgy tűnik, a hazai ingatlanpiac tényleg kezd magához térni: örülhetnek az eladók, mert esélyesebb, hogy mihamarabb vevőt találnak. És ha pörögnek a lakások, akkor a kínálat is gyorsabban frissülhet, amit érdemes követniük azoknak, akik lakást keresnek.

A Költözzbe.hu-ra például kedd hajnalban jó pár újonnan meghirdetett lakás került fel: fél óra múltán ráfrissítve a legújabb ajánlatok listájára azt láttuk, hogy az teljesen lecserélődött. Az oldalon egyébként most kevés híján 60 ezer ingatlanból válogathatnak a vevők. Az újonnan feltöltött lakások között elég sok a budapesti, de családi házakból, és vidéki ingatlanokból is kerültek fel újak. Szóval érdemes böngészni köztük. Nekünk megint van kedvencünk – egy „mesés” ajánlat.

Családi ház XXI. kerület

Kétgenerációs, 160 négyzetméteres, ötszobás családi ház, amit akár bútorozottan is meg lehet venni (a bútor is benne van az árban). Két részre osztva, és egybenyitva is használható (csak a villanyra van külön óra). A tulaj szerint 2001-ben újították fel a házat.
Érdekessége, hogy körbeöleli egyik oldalon egy fedett terasz. Akik cserélni szeretnének, azoknak is érdemes lehet megnézni – új építésű ikerházat beszámítanak.

 

21 millió forintot kérnek érte, ami a többi eladó által kért árhoz képest elég jónak számít 5 szobás viszonylatban. Királyerdőn átlagban 28 százalékkal, a kerületben pedig 34 százalékkal drágább a kínálati négyzetméterár, mint ezé a házé.

Téglalakás XI. kerület

Újbudán a Mandarinkert lakóparkban kínálják a ritkaságként jellemzett újszerű (2006-ban épült) erkélyes lakást, amely kétszobás, 43 négyzetméteres, amerikai konyhás, erkélyes. Ötszintes házban található, nem messze van tőle a Feneketlen-tó. A leírásból ennél sokkal több nem is derül ki, inkább a környéket jellemzi a továbbiakban az eladó. A képek alapján mindenesetre lenne kedvünk megnézni.

 

A lakásért 21,9 millió forintot kérnek, ami azt jelenti, hogy harmadával magasabbra lőtte be az árat a tulaj, mint ami az átlagos XI. kerületi kínálati négyzetméterár a kétszobás téglalakásoknál. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne érné meg a vétel, hiszen az átlagba sok minden belefér.

Családi ház Szigethalom

Ez a mi kis kedvencünk mára. Hangulatos ház, és tetszett a szöveg, amire az eladó felfűzte a mondókáját: „Jancsiját és Juliskáját várja ez az 1+1 félszobás, nappalis, nádfedeles, Kis-Dunára panorámás mézeskalács házikó a Kis-Duna partján”. Szóval mesés és egyedi hangulatú ez a 104 négyzetméteres ház. Akinek tetszik az erdélyi faragott bútor, a búbos kemence, de szereti a kényelmet is (összkomfortos, van cirkofűtés is), az biztosan lecsap rá. Mert ahogy a tulaj fogalmazott, a képek önmagukért beszélnek.

 

A mézeskalács házikóért egyébként 26,9 milliót szeretnének kapni, ami bő harmadával magasabb ár négyzetméterre, mint a városban eladó többi 3 szobás házé. Igaz, az átlag egészen biztosan nem így néz ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik