Nagyvilág

Netanjahu korrupt, mennie kellene – mondta volt minisztere

Angela Merkel és Benjámin Netanjahu (angela merkel, benjamin netanjahu, )
Angela Merkel és Benjámin Netanjahu (angela merkel, benjamin netanjahu, )
A kormányfő azt állítja, nem tudott unokatestvére érintettségéről a közbeszerzésben.

A volt izraeli védelmi miniszter korruptnak nevezte egy tévécsatorna híradójában Benjámin Netanjahu miniszterelnököt. Móse Jaalont az egyre nagyobb hullámokat verő tengeralattjáró-beszerzési korrupciós botrány miatt hívták meg.

Óriási botrány lett az izraeli hadsereg gyanús fegyvervásárlásából
Egészen az izraeli elnökig érnek el a korrupciós botrány szálai. Benjámin Netanjahu ügyvédje, egyszerre képviselte a kormányfőt, valamint egy német hajóépítő cég érdekeit.

A volt miniszter azt mondta, nemcsak az ő véleménye, hanem a hadseregé is, hogy Izraelnek nem kell ötnél több tengeralattjáró. Ezt csak a politika erőlteti.

2015-ben a kormányfő nyomást gyakorolt rá, hogy vegyenek egy hatodikat, majd “meglepetésszerűen” azt követelte, hogy kilenc tagúra bővüljön a tengeralattjáró-flotta.

A hadsereg ragaszkodott az öt tengeralattjáróhoz. Ezt támogatta a nemzetbiztonsági tanács vezetője is, a miniszterelnök mégis alá akart írni Merkel német kancellárral (képünkön) egy elvi megállapodást három tengeralattjáró, két tengeralattjáró-elhárító hadihajó megvásárlásáról.

Emiatt összetűzésbe Jaalonnal, aki azt mondta, 2029-ig nem kell lecserélni a tengeralattjárókat. Végül olyan egyezmény született, hogy a német kormány – szükség esetén – a jövőben, kész eladni a kért haditengerészeti eszközöket.

A volt védelmi miniszter a tévében azt mondta, úgy érezte, valami érthetetlen dolog történik, nem állt össze neki a kép, mert csak később derült ki, hogy Netanjahu unokatestvére – akit a rendőrség már előállított – képviseli a tengeralattjárókat eladó nevű német hajóépítő vállalat izraeli képviselőjét, a szövevényes ügy kulcsszereplőjét is.

A híradóban Jaalon azt állította, már tavaly február óta úgy érezte, hogy szabadulni akarnak tőle. Mindenbe belekötöttek, végül három hónap múlva távozott, helyét Avigdor Liberman vette át. A volt miniszter szerint egyértelmű a miniszterelnök felelőssége, amiről dokumentum is van.

Korábban bemutattak egy e-mailt, amelyben az unokatestvér egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgette a ThyssenKrupp érdekében,

miként azt Benjámin Netanjahu is kérte.

Óriási botrány lett az izraeli hadsereg gyanús fegyvervásárlásából
Egészen az izraeli elnökig érnek el a korrupciós botrány szálai. Benjámin Netanjahu ügyvédje, egyszerre képviselte a kormányfőt, valamint egy német hajóépítő cég érdekeit.

Netanjahut a rendőrség nem tekinti gyanúsítottnak a 1,5 milliárd dolláros (mintegy 450 milliárd forint) korrupciós ügyben, még tanúként sem idézték be. A kormányfő azt állította, nem tudott semmit unokatestvére érintettségéről a közbeszerzésben, (David Simrón a miniszterelnök bizalmasa és ügyvédje is) lejárató kampánynak nevezte, hogy kapcsolatba hozták az üggyel.

Jaalon a tévében ezzel szemben azt mondta, függetlenül attól, hogy a nyomozóknak sikerül-e bizonyítékokat szerezniük, szerinte a miniszterelnök korrupt. A volt védelmi miniszter meggyőződése, hogy Netanjahunak le kell mondania. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik