Nagyvilág

Törvényjavaslatot nyújtott be az RMDSZ a medveveszély miatt

A vadállatok által okozott károkért most senki nem vállal felelősséget.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség frakciója törvényjavaslatot terjesztett a bukaresti parlament elé a székelyföldi medveveszély miatt. Ebben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását, és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt mondta, a törvénytervezet nem oldja meg a jelenlegi vészhelyzetet, de elejét venné annak, hogy a jövőben hasonló helyzet alakuljon ki. A politikus a környezetvédelmi minisztérium sürgős fellépését kérte, arra hivatkozva, hogy a román állam semmilyen alternatívát nem nyújt a székelyföldi medveállomány ritkítására. Túlzottan elszaporodtak a medvék, és veszélyesek az emberek életére – mondta, hozzátéve, hogy az állatok által okozott károkért senki nem vállal felelősséget, és nem kompenzálja az érintetteket az állam.

Magyar Loránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja azt mondta, törvényjavaslatuk a megyei környezetvédelmi ügynökségek hatáskörébe utalná a kárfelmérés és kifizetés kérdését, tekintettel arra, hogy a szaktárca nem nyújt megoldást a kártérítést illetően. Azt is törvénybe foglalnák, hogy a szakminisztérium minden év február 28-ig közölje a kilövési kvótát.

Székelyföldön az utóbbi időben mindennapossá váltak a medvetámadások: a településekre rendszeresen bejáró nagyvadak juhokat, szarvasmarhákat, lovakat öltek meg, számos esetben embereket is megsebesítettek. A medvék által okozott gondok már akkora elégedetlenséget és félelmet szültek a lakosok körében, hogy az érintett önkormányzatok és közbirtokosságok képviselői szerdára tüntetést szerveztek a környezetvédelmi minisztérium bukaresti székháza elé. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik